A világhírű hegedűvirtuóz a bolsevik hatalomátvétel után az Egyesült Államokba menekült

A világhírű hegedűvirtuóz a bolsevik hatalomátvétel után az Egyesült Államokba menekült
Auer Lipót
Fotó: zsurpubi.hu

Érdekes életutat járt be és szerzett világhírnevet Auer Lipót. Az egykori veszprémi csodagyerek 177 éve, június 7-én született.

A művész életéről nemrégiben könyv és film is készült, amelyek alapos betekintést nyújtanak a hegedűvirtuóz és zenepedagógus Oroszországot és számos nyugat-európai nagyvárost, valamint az Egyesült Államokat is érintő pályájába.

Auer Lipót az orosz hegedűoktatás nagy megújítója volt, aki orosz nemesi rangot is kapott. A rendkívül virtuóz hegedűművésznek ajánlotta Csajkovszkij D-dúr hegedűversenyét, amely a zeneirodalom egyik legismertebb és legnehezebb darabja. A bolsevik hatalomátvétel után az Egyesült Államokba menekülő művész a világhírű Juilliard School tanára lett. A világpolgár életet élő és világszerte elismert művész hazájáról, gyökereiről soha sem feledkezett meg.

A harmóniára, szép dallamokra, megnyugvásra vágyó, zenekedvelő hallgatóság számára tökéletes nyári feltöltődést nyújt az Auer Trió, amit a Zeneakadémia három tanára, Fülei Balázs zongoraművész, Kováts Péter hegedűművész, valamint Varga István gordonkaművész alapítottak 2016-ban. Az együttes Auer Lipót nevét vette fel, a nagyközönség előtt a veszprémi Auer Fesztiválon mutatkoztak be. 

A zenekar új albuma idén februárban jelent meg, amelyen Schubert összes triója szerepel.