„Az utódja kezdené elölről”

„Az utódja kezdené elölről”
Eltapsolt milliárdok

Hiába: aki jó, az jó. Miért is kellene rögtön leváltani valakit azért, mert vét egy kisebb hibát? Az vesse Farkas Flóriánra az első követ, akivel még nem fordult elő, hogy nem tudott elszámolni 1,6 milliárd forinttal!

Na, ugye! Farkas Flórián továbbra is a miniszterelnök romaügyi megbízottja marad - derült ki a Miniszterelnökség válaszából, melyet az RTL Klub Híradójának megkeresésére adtak.

Na, jó! Legyünk nagyvonalúak és felejtsük el azt az aprócska tényt, hogy Farkast, mielőtt a roma közéletbe bekapcsolódott volna, 1975 és ´82 között háromszor ítélték el, felfüggesztett és végrehajtandó szabadságvesztésre egyaránt, melyről még a Magyar Narancs számolt be 1998-ban. A ’90-es években hűtlen kezelés és sikkasztás miatt indult ellene nyomozás, valamint bírósági eljárás. Az ügyészség több, a Lungo Drom által létrehozott alapítvány ügyében folytatott vizsgálatot, mert Farkas a temérdek elfoglaltsága közben valahogy „nem vette észre”, hogy különös módon párolognak el a roma szervezet birtokában lévő milliók. Két alapítványi ügye a vádemelésig is eljutott, ám a romavezér eljárási kegyelemért folyamodott. Mivel többpárti összefogás is kibontakozott a Lungo Drom alapítójáért, az SZDSZ köztársasági elnöke, Göncz Árpád megértette Farkas gondjait, és felmentette a felelősségre vonás alól, az üggyel kapcsolatos adatokat pedig 30 évre titkosították.

Erről Moldova György Tökös-mákos című regényének sorai jutnak eszembe:

„A környékbeli vadász egy év alatt a következő anyagokat igényelte szolgálati kocsijához: négy akkumulátort, száz gyújtógyertyát, ötszáz liter különleges motorolajat, tizenöt pótkereket.
– Nem kellene kirúgni ezt a vadászt? – érdeklődöm a téesz elnökétől. 
– Ezt?! Isten ments! Ez nagy nehezen végre összelopta magát, az utódja kezdené elölről!"