Ilyen a mi emberminiszterünk

Ilyen a mi emberminiszterünk

Hogy mi tartozik Balog Zoltán minisztériumához? Oktatás, egészségügy, egyház, kultúra, szociális-, család-, ifjúsági ügyek, sport. Azt várnánk, hogy a kormány egy rendkívül érzékeny és empatikus embert nevez ki egy ilyen intézmény élére. Balog Zoltán akár alkalmas is lehetett volna rá, hiszen azt gondolhatnánk, hogy egy lelkésznek, egy mentálhigiénét végzett személynek megvan hozzá a szociális érzékenysége. Azonban a miniszter mostanában erősen rácáfol az elképzeléseinkre, legutóbbi nyilatkozatai alapján nemcsak a Kósa Lajos-Németh Szilárd szuperduót egészíthetné ki triumvirátussá, de azt is többször bebizonyította, hogy nem csak emberi erőforrás miniszternek, de lelkésznek is alkalmatlan.

Orbán Viktor megtérítője – a miniszterelnök a kilencvenes évek közepén tért meg, akkoriban Balog volt a lelkésze – manapság sokkal inkább elképesztő kijelentései miatt kerül a sajtóba és a figyelem középpontjába, semmint grandiózus tetteivel. Az biztos, hogy Orbán nagy híve, hiszen tavaly a 888.hu-nak adott interjúban azt mondta,  „(…) emberek meggyőzésébe, érdekek kiegyenlítésébe, összehozásába annyi energiát, mint Orbán Viktor, senki nem öl az egész magyar politikában". Előbbi kijelentése alapján is felmerülhet a gondolat: biztosan szed valamit, amin nem lepődnénk meg, hiszen miért mondana valaki olyanokat lelkész létére, hogy „a reformáció az azt jelenti, hogy visszaalakítani. Visszaalakítani arra az eredeti formájára, ahogy Jézus ezt az embereknek adta a hegyi beszédben, a Tízparancsolatban”.

Amennyire elkötelezett Balog Zoltán Orbán Viktor irányába, annyira távol áll tőle a szociális érzékenység. Íme néhány példa:

1. Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter még májusban a reformáció emlékéve alkalmából készített köztéri installáció átadásán vett részt a Kálvin téren, ahova egy nagy fekete autóval érkezett - írta a hvg.hu. Amíg a politikus "végezte a dolgát", autója az Múzeum utcába vezető szélső sávban elakadásjelzővel várakozott, a felfestett kerékpárúton. Balog Zoltán akkor is tanúbizonyságot tett "emberségből".

2. Legutóbb a veronai buszbaleset áldozatainak hozzátartozói háborodtak fel miatta. A fideszes politikus szerint az iskolai sítábor nem minősült iskolai rendezvénynek, ezért az intézményfenntartó Klebelsberg Központ nem tud fellépni a károsultak nevében.

3. Balog akkor is leszerepelt, amikor Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója és az emberminiszter a veronai buszbaleset utáni helyzetről és a helyszínen tapasztaltakról tartott sajtótájékoztatót az OMSZ Központi Irányító Csoportjának épületében, ahol az emberi erőforrások minisztere azt találta mondani: „Szeretném a főigazgató úrnak külön is megköszönni a munkáját, Csató Gábor néhány napja vette át a szervezetnek a vezetését, úgyhogy ez valóban egy tűzkeresztség volt, ha lehet ilyet mondani”.

4. Balog akkor is lejáratta magát, amikor a Mentők Napja alkalmából "Közös reggeli az OMSZ dolgozóival a Kiosk-ban" címmel hirdettek meg eseményt. „Köszönöm szépen, én is tisztelettel köszöntök mindenkit. Először azt hittem, hogy a mentőszolgálat dolgozói minden reggel itt reggeliznek, de most kiderült, hogy ez egyszeri alkalom” - mondta a miniszter.

5. „Mutassanak nekem egy egészségügyet, bárhol a világon, ahol ne lehetne minden nap egy olyan pontot, egy olyan esetet, egy olyan történetet találni, amivel aztán manipulálni lehet a közvéleményt, és azt lehet bemutatni, hogy a legjobban teljesítő egészségügyi dolgozók, meg akár, rendszerek ellenére is... hiszen nagyon sok mindenre büszkék lehetünk az egészségügyben, mégiscsak valamilyen módon alkalmatlan ez a rendszer.” Majd felhívta az álhírgyártók figyelmét, hogy nem is a kormányt, hanem az egészségügyben dolgozókat lehetetlenítik el a hangulatkeltéssel. Sőt ők azok a galádok, akik rombolják a gyógyítás legfontosabb elemét: a bizalmat. Kifejtette, azt szeretnék, ha az igazság érne el az emberekhez. Miközben ezeket a kijelentéseket tette, már valószínűleg tudott róla, hogy meghalt az a kislány, akit nyitott mellkassal kellett átszállítani egyik kórházból a másikba, mert előbbiben nem volt CT. Cinizmusa így még inkább felháborító.

Ez jutott nekünk...