Szerinted kié Kötcse legjobb csöcse?

Megvolt az idei „polgári piknik” is Kötcsén. Az egy dolog, hogy Orbán Viktor végigzabálta a hétvégét. Az meg egy másik, hogy a „honatyák” és holdudvaruk fülüket, farkukat behúzva igyekeztek menekülni a nyilvánosság elől, Rogán Tónival az élen. Az viszont megér egy külön fejezetet Magyarország szellemi fejlődésének történetében, hogy a keresztény-konzervatívosdit játszó POLGÁRI kormányunk magukat POLGÁRINAK aposztrofáló tagjai képesek voltak az igényesség minimumának is az ellenkultúráját felvonultatni.

Egy ideje tudjuk, hogy a fitnesz-életmód nem pálya a kormánypárti oldalon, még azokban a körökben sem, melynek prominens tagjai sportszövetségek élén osztják a közpénzt ide-oda. Most, a parlamenti öltönyöket ledobva, „lazábbra” véve a figurát azt is megmutatták, hogy a Havanna-lakótelep diszkontáruháza előtt „vodka ízű” szeszesitalt fogyasztó brigád is lehengerlőbb stílusikonokat tud felmutatni, mint a Polgári (!) Szövetség.

MELLesleg, ki a legszebb a vidéken?

A magukat nemzetmentőnek valló politikusok az értelmiségi küldetésükről már rég lemondtak, így természetesen nem az igényesség csíráját akarják elvetni a fejekben, hanem sokkal inkább az igénytelenségét. Szavazatra éhezve szeretnék megszólítani a valóságshow-k faszpörgetésére izguló fogatlan pronyókat, illetve az egy generációval régebbi típust, akik küllemükkel is a mai napig megtestesítik a szocializmus munkásszállóin szerzett mélyproli alávalóságot.

Nem tudunk rájönni, hogy ez a Fidesz profizmusára vall, és szándékosan tesznek egy lapáttal a stílustalan söpredék-megjelenésre vagy ez a megrekedt egyedfejlődésük sajátja. Nehéz elhinni, hogy az átlag választó, aki amúgy szarik bele a politikába, az almazöld gyűröttinget, amit egy nappal korábban a metró alagútba beszaladó Husi szájából rángathattak ki, megpróbálja forintra átszámolni, és azt gondolja, hogy a magyar miniszterelnöknek egészen biztosan nincsenek külföldi bankszámlái, hisz’ még egy olyan ruhadarabot sem birtokol, amit nem a Hádából hozott kilós kupacban dobott oda a Transporter hátsó ülésére. A valószínűbb az, hogy az „én bármit megtehetek” attitűd olyan mélyen beleégett Orbán elméjébe, hogy nyugodtan fosik rá magasról és nagy ívben, hogy a szerencsétlen, nyomorult plebs, akinek az adóforintjaiból a stadionok V.I.P-szektorai emelkednek ki, milyen elvárásokat fogalmaz meg magában egy kormányfővel szemben.

(Nem, a képeken nem a nyírparasznyai képviselő-testület tagjait láthatják, akik a falunapra igyekeznek, hanem egy minisztert, és az Országgyűlés elnökét.)

Egy normális, szavazóképes, nem funkcionálisan analfabéta polgárnak (!) ettől az embertől konkrétan fel kellene, hogy forduljon a gyomra. A nagy részének esélyes, hogy fel is fordul. És akkor még nem ejtettünk szót a többiről. A NER kulturális, értelmiségi oszlopairól, az ország vezetőiről, akik egy Fásy Zsüli falusi hakni törzsközönségének is elmentek volna a szombaton felvonultatott szettjükkel.

Az, hogy a társaság illusztris férfitagjainak egy jelentős hányadát látva az embernek az a kérdés villan elsőként az agyába, hogy „Vajon kié Kötcse legjobb csöcse?”, az meglehetősen sokat elárul egy politikai párt színvonaláról. És arról az igénytelen Döbrögi mentalitásról, ami amellett, hogy behatol az arra fogékony néplélek pöcegödreibe, még szándékosan lubickol is benne. Mert megteheti, és mert meg kell tennie néhány százalékpontért cserébe.

Ez a trendi póló nem akkor készült, mikor 1990. június 4-én, a Fidesz képviselői kivonultak a Trianon-emléknapról.
Fotó: Facebook/Németh Szilárd

De ki akar egy olyan országban élni, melynek miniszterelnöke a hétvégi „nép egyszerű gyermeke” szerkójában elvegyülhetne a kőbányai sarki „kisbüdös” kolbászsütöde mocskos teraszán, miután kikérte a pörköltszaftot tunkolnivalóval és egy kisüstivel? Ez az ember és a holdudvara jelenjen meg hétről hétre külföldi diplomaták előtt Magyarországot képviselve? Ez lenne a XXI. századi polgárság ideája?

Mindez sokkal inkább egy ugrás vissza a feudalizmusba, ahol az igénytelen zsírosszájú földesurat már csak a lakomák érdeklik, és persze az, hogy a hűbéresei időben tejeljenek. A zabálásra négy évente egyszer meghívják a "Kis Jánosokat" is, akik bár nem tudják, de csak abban reménykedhetnek, hogy nem fulladnak bele a töltött káposztába.