"A Fidesz meg fog bukni 2018-ban" - Interjú Simicska Ádámmal

"A Fidesz meg fog bukni 2018-ban" - Interjú Simicska Ádámmal

Tavaly április óta Simicska Ádám irányítja társügyvezetőként a Magyar Nemzet azóta összevont print és online verzióját. Simicska Lajos fia abban biztos: a kormánypárt korántsem olyan erős, és nincs olyan jó pozícióban, mint ahogy azt magáról mutatja.

Zsúrpubi: Hol tanultál? Különleges és drága magániskolákban, vagy teljesen átlagos sulikban?

Simicska Ádám: 2009-ben érettségiztem a Városmajori Gimnáziumban, előtte egy erősen vallásos, ökomenikus általános iskolába jártam. Érdekes volt a két intézmény közti világnézeti különbség, de azt gondolom, ez a váltás hasznomra vált. Általában mindenki szeret olyan körben lenni, és gyermekeit is olyan körbe járatni, amely ugyanúgy gondolkodik, mint ő maga. Nálam azonban volt egy elég erős váltás. Érettségi után azt éreztem, megérte ott tanulni, nagyon szerettem oda járni. Jobb is, ha az ember fiatalon rájön, hogy nem mindenki ugyanúgy gondolkodik és látja a világot, ahogyan ő. Érettségi után a Károli Gáspár Református Egyetemen végeztem el a történelem szakot.

ZSPB.: Miért éppen a történelmet választottad, mivel akartál foglalkozni?

S.Á.: A történelem mindig közel állt hozzám, a huszadik századi magyar történelem a hobbim, az ezzel kapcsolatos szakirodalom szinte minden kötete megvan, és ki is olvastam. A bölcsészkar után a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karára jártam. Úgy gondoltam, a jog olyan univerzális és aktualizált tudást ad, amely rendkívül hasznos a mindennapokban. Azonban a harmadik évre elfogyott a lelkesedésem, és jöttek más dolgok is…

ZSPB.: Csak nem elragadott napjaink történelme?

S.Á.: Fogalmazhatunk így is. Azóta a médiában dolgozom. Úgy hozta az élet, hogy „élesítenem” kellett magam. Ebben a helyzetben, amikor óriási harc és küzdelem folyik, amikor nagyon fontos dolgok dőlnek el, valahogy nem éreztem magam elég hasznosnak zh-kat, beadandókat írva és vizsgákra készülve. Azt gondoltam, a munkával hasznosabb leszek. Így lettem közel egy éve a Magyar Nemzet társügyvezetője.

ZSPB.: Ezt hogyan kell elképzelni? Egyik reggel felébredtél, és azt mondtad, mától én vezetem az ország egyik legnagyobb médiumát?

S.Á.: Mindig megvolt az önálló véleményem, és ezt otthon is elmondtam. A 2014-es választások után egyre jobban érdeklődtem a magyar politikai élet iránt. Élhettem volna a boldog és gondtalan egyetemisták életét is, mindenféle küzdelem, illetve kötelezettség nélkül, de úgy voltam vele, miközben olyan dolgok történnek az országban, amelyek megkeserítik az emberek mindennapjait, nem lenne helyes, ha egy fiatalember mindenféle harctól, illetve küzdelemtől elmenekülne. Ezért azt mondtam, hogy szívesen segítenék. Nagyapám, apám élete is arra tanított, ne fussak el az ilyen helyzetek elől.

ZSPB.: Megtaláltad a számításaidat a Magyar Nemzetnél?

S.Á.: Rengeteget tanulok, sok tapasztalatot kell szereznem, de nagyon élvezem a közös munkát, ami egy folyamatnak a része. Ha le kellene egyszerűsítenem, akkor azt mondanám, nagyon szeretem azt, amit csinálok.

zsurpubi.hu
zsurpubi.hu

ZSPB.: És hogyan látod a média helyzetét napjainkban?

S.Á.: Nem egyszerű, ám nem is reménytelen, annak ellenére, hogy ezt próbálják beállítani és elhitetni az emberekkel. De nem szabad belenyugodni, van értelme küzdeni! A jelenlegi hatalomnak az az érdeke, hogy kialakuljon az országban egy általános érdektelenség és lemondás, hogy ezzel a kormánnyal szembeszállni nem érdemes, hiszen úgy sincs remény. Ugyanezt próbálják sugallni a politikai ellenfelek irányába is: inkább már azelőtt dobd el a kesztyűt, és menj zuhanyozni, mielőtt kiállnál a küzdőtérre. És ez a médiában is így zajlik. Itt is azt akarják elhitetni, hogy reménytelen az egész, mert a Fidesz mindent elfoglal, mindent bezárat, mindent elvesz, mindenkit ellehetetlenít. Azt sulykolják, hogy semmilyen ellenállásnak nincs értelme. Az a törekvésük, hogy minden lehetséges platformot, elérhető felületet ilyen vagy olyan módon próbáljanak megszerezni, elfoglalni. Megvásárolják, bedarálják, vagy anyagilag ellehetetlenítik, teljesen mindegy; mindegyikre lehet példát mondani az elmúlt évekből. Azonban a mai digitalizált médiatérben ez a törekvés értelmezhetetlen. Orbánék a nyolcvanas, kilencvenes években ragadtak ezzel a típusú médiafelfogással. Azt viszont elfelejtették, hogy időközben megváltozott a világ.

ZSPB.: Pedig látható módon elég sikeresek a nekik nem tetsző médiumok ellehetetlenítésében…

S.Á.: Ez soha nem fog maradéktalanul sikerülni! A magyar médiának és a politikai életnek ez az egyik legnagyobb kihívása. Ezek a fiúk nagyon komolyan veszik Bibó István egykori székfoglaló beszédét, kár, hogy a média kapcsàn is rossz következetéseket vonnak le belőle. A média ma már sokkal szerteágazóbb és globalizáltabb, mint egykor volt. A közösségi oldalak, a különböző blogok, az Instagram, a Youtube ma már mind-mind a média része. Ez pedig nem egy monopolizálható piac. Bezárhatnak egy újságot - lásd a Népszabadság esetét -, de akár már másnap megalakulhat egy internetes platform, ahol több embert érnek el egyetlen enter gomb lenyomásával, mint a print verzióval egy év alatt. A világ is ebbe az irányba megy, csak elvétve lehet látni nyomtatott újságot olvasó fiatalokat.

ZSPB.: Érdekes, hogy ezt mondod egy olyan cég társügyvezetőjeként, amelynek portfóliójában ott a nyomtatott napilap, a Magyar Nemzet. Nincs ebben ellentmondás?

S.Á.: Annak tűnhet, de valójában óriási munka van mögöttünk. Más a célcsoportja a nyomtatott lapnak, amit sikeresen megújítottuk. Ennek részben az is az eredménye, hogy más médiumok már elsődleges hírforrásként kezelik a Magyar Nemzetet, soha nem látott mértékben hivatkoznak ránk. Nem mellesleg az mno.hu portált is folyamatosan fejlesztjük, aminek az eredménye hamarosan látható lesz a nagyközönség számára. Én ezekhez a produktumokhoz szívesen adom a nevem.

ZSPB.: Hogyan érintett, amikor többen felálltak és átmentek kormányközeli médiumokhoz?

S.Á.: Aki a Magyar Időknél vagy az Echo TV-nél - és sorolhatnánk tovább a lakájmédia portfolióját - szeretne dolgozni, az menjen. Ezek a médiumok nem tudnak abban gondolkodni, hogy valakit csak azért igazolunk le, mert jó újságíró. A szekértábor fenntartásában érdekelt és szocializálódott világtól ez teljesen idegen, nem is tudják értelmezni. Egyébként minden híresztelés ellenére erről szól a Magyar Nemzet Szalon, ahova pártállástól és világnézettől függetlenül hívunk meg értékes közéleti szereplőket, gondolkodó értelmiségieket, különböző tudományterületek szakértőit. Szerintem az hasznos egy ország számára, ha ilyen is van.

ZSPB.: Mi a véleményed az olimpiai népszavazásról?

S.Á.: Az igazi tétje nem az volt, hogy a magyarok szeretnének-e budapesti olimpiát vagy sem. Ennél jóval többet jelentett, és valójában ezért nem merték felvállalni Orbánék a megmérettetést, ezért futamodtak meg. A népszavazás ugyanis egy lehetőség lett volna az emberek számára, hogy két parlamenti választás között véleményt mondjanak a kormányzásról. Az az örökbecsű eset jut eszembe erről, amikor Gyurcsány Ferenc éppen magyarázta a 2008-as szociális népszavazás bizonyítványát. Horn Gábor, nem figyelve az őt éppen vevő kamerákra, így kommentálta Gyurcsány magyarázkodását: „Nem azt mondták Feri, azt mondták, hogy menj a picsába!”. Körülbelül erről szólt volna a mostani népszavazás is. Ezért nem lesz megtartva.

ZSPB.: Ehhez először is az olimpiát ellenzőknek kellett volna győzniük. Úgy véled, hogy így történt volna?

S.Á.: Meggyőződésem. Sőt mondok egy meglepőt: a Fidesz meg fog bukni 2018-ban.

ZSPB.: Ezt miből gondolod?

S.Á.: A kormánypárt korántsem olyan erős, és nincs olyan jó pozícióban, mint ahogyan azt próbálja magáról elhitetni. Ez az egész egy Patyomkin-falu, egy politikai blöff, egy egyszerű kamu. A következő választás győztese egészen más lesz.

ZSPB.: Véleményed szerint kicsoda?

S.Á.: Azt gondolom, hogy a következő parlamenti választás igazi, valós tétje egyetlenegy dolog, mégpedig az, hogy Vona Gábornak sikerül-e megszerezni a kétharmadot. 

ZSPB.: Ezek nagyon erős kijelentések. Mire alapozod?

S.Á.: Látszik, hogy nincsenek rendben a dolgok az országban. Számtalan jel mutat arra, hogy ezt nemcsak én gondolom így, hanem az emberek többsége is. Ez előrevetíti, hogy hatalmas meglepetések lesznek 2018 tavaszán. A Fidesz valódi küzdelme abban merül majd ki, hogy a mandátumok egyharmadát meg tudják-e szerezni. Vona Gábor pedig az egyetlen komolyan vehető jelölt.

ZSPB.: És mi a véleményed a baloldali összefogásról?

S.Á.: Demeter Márta Magyar Szocialista Pártból történő kilépésének indoklása és más egyéb érdekes jelek után szerintem nincs értelme a baloldalról beszélgetni.

ZSPB.: Arra a közismert pletykára gondolsz, hogy a Fidesz bevásárolta magát a baloldali pártokba és a baloldali médiába?

S.Á.: Igen, sőt az elmúlt hónapok történései alapján nem gondolom, hogy ez csak szóbeszéd. Egy klasszikust idézve: „az idő igaz, s eldönti azt, ami nem az”.