Mennyit keresnek a focisták Magyarországon?

Mindenki nyugodjon meg: sokat és egyre többet. Ahhoz meg nem kell – jól fizetett – szakértőnek lenni, hogy lássuk, az eredmények ezzel fordítottan arányosak. Megdőlt az elmúlt évtizedek kesergő mítosza, miszerint azért szar a magyar foci, mert kevés a pénz. Lassan a törpeállamok is lehagynak minket, közben a játékosok meg egyre jobban keresnek. De nem is ez a fő baj, hanem az, hogy – a nálunk szerencsésebb országokban elképzelhetetlen módon – ezt mi, adófizetők finanszírozzuk.

Az NB1 sereghajtójánál, és egyben legszegényebb csapatánál, Balmazújvárosban a játékosok fele 1 millió forint fölött keres, ehhez jön még a döntetlenenként 150 ezer, győzelmenként pedig 300 ezer forint prémium. A legjobban fizetett futballista körülbelül 2,1 millió forintnak megfelelő eurót kap. A klub vezetője az RTL Klub Házon kívül című műsorában mondta el ezt.

Ugyanitt Hemingway úr (igazi rejtői figura), a Honvéd elnöke pedig 1000-5000 euróig (300 ezer-1,5 millió forint) terjedő fizetésekről beszélt a csapatánál. Plusz a prémiumok. Összességében azt lehet mondani, hogy a havi 1 millió az átlag a magyar első osztályban. (Persze jellemző módon a többi csapat nem nyilatkozott a fizetésekről. Nálunk ez amúgy is nagy titok, a 2016-os EB 24 csapatának összes szövetségi kapitánya közül csak Bernd Storck fizetése nem volt fenn az UEFA honlapján.)

A leggazdagabb (= államilag legjobban kitömött) csapatoknál azonban nagyságrendekkel jobbak a lehetőségek, itt játszanak a magyar bajnokság legjobban fizetett játékosai. A top 10 focista 4,5-8 millió között keres havonta.

Ezek önmagukban nem lennének horrorisztikus összegek, a focisták bérei a világon szinte mindenhol elszálltak, Magyarországon azonban némi feszültséget teremthet, hogy ezeket a béreket jelentős részben az adófizetők pénzéből adják.

A TAO-program keretében a cégek társasági adójuk egy részét az öt látványsportág – labdarúgás (bár itt a látványban nincs köszönet), kézilabda, kosárlabda, vízilabda, jégkorong – sportszervezeteinek adják, ezért cserébe jelentős adókedvezményt kapnak, ami miatt csökken az állam adóbevétele és ez azért hiányzik a kasszából. Szóval lényegében közpénzből finanszírozzák a klubokat.

A TAO pénzeket elsősorban az utánpótlásra kéne fordítani, ami egészen nemes cél lehetne, de ehelyett inkább az egyre jobban felvert béreket fizetik belőle, így abszurd módon például a szerb, szlovák, vagy afrikai országokból érkezett légiósokét is.

Érthető, hisz a magyar foci nem piaci alapon működik, a szponzorok valahogy nem látnak ebben akkora fantáziát, mint az állam. Na jó, például a MOL, vagy Fővárosi Csatornázási Művek lelkesen hirdeti magát a Videoton és a Fradi mezén, ami ugye teljesen életszerű, a kemény piaci versenyben szükségük is van erre.

Nézők ugyan nincsenek a stadionokban, de szerencsére a köztévé gondoskodik róla, hogy a kényelmes szurkolók a fotelből élvezhessék a produkciót, a közvetítési díj révén újabb adóforintokat költve a magyar futballra.

Orbán kedvenc futball-iparága azonban csak nem akar sikeres lenni, az eredmények egyre lehangolóbbak. A jobb fizetésekért már átjönnek hozzánk a szerb, szlovák edzők és játékosok, de míg ezekből az országokból néhány klub mindig ott van az európai kupákban, addig a magyar csapatok nyár közepére befejezik a nemzetközi szereplést.

Ez így csak egy drága hobbi, és mi még csak nem is élvezzük.