Ha Siklósi Beatrix fia vagy, még utazó nagykövet is lehetsz! Huszonhat évesen!

Ha Siklósi Beatrix fia vagy, még utazó nagykövet is lehetsz! Huszonhat évesen!
Heltai Péter
Fotó: Facebook/Hungary Helps

A kormány újra előhúzta a kalapból a Hungary Helps nevű propaganda segélyprogramot, amelynek immár vezetője is van, Heltai Péter nagykövet személyében. De mi is ez a program, aminek a vezetésére egy 26 éves fiút neveztek ki?

A Hungary Helps célja, hogy Magyarország ezen keresztül segítse a rászorulókat, elsősorban az Iszlám Állam által üldözött keresztényeket, a saját országukban. Valójában a szervezet sokkal inkább propagandacélokat szolgál, hiszen egy olyan kormány álszent programja, amelyik a segítségre fordítandó összeg sokszorosát költötte el migránsellenes plakátokra, és még sorolhatnánk. De hát azért a Hungary Helps is csinált már valamit, elvégre alig pár hónap kellett, hogy elkészüljön egy közel két perces bemutatkozó videó, és a vezetőnek hivatalos Facebook oldala is van!

De nagyvonalúan lépjünk túl ezen, és feltételezzük, hogy a kormány tényleg segíteni akar. Kell egy vezető a programhoz, nem is akármilyen, hiszen mindjárt utazó nagyköveti rangot is kap. A nagyköveti cím pedig a legmagasabb a diplomáciai karban, nem szokták csak úgy osztogatni, általában több éves, évtizedes kemény munka, és a szamárlétra végigmászása kell hozzá. Ez esetben azonban meglepő módon egy 26 éves fiatalembert, Heltai Pétert nevezték ki a posztra. Persze, elvben lehetséges lenne, hogy Heltai egy rendkívüli tehetség, aki fiatal kora ellenére már annyi mindent letett az asztalra, hogy kiérdemelt egy ilyen nemes feladatot. De sajnos a valóság ebben az esetben is mást mutat. Heltainak nem igazán van lekövethető munkássága, azon kívül, hogy a 777 keresztény blog egyik szerkesztője, valamint az információmorzsák alapján rendkívül szeret utazni. Van néhány ismerősöm, akik még az egyetemről ismerik az újdonsült nagykövetet, de egyikük sem mintadiáknak festette le. Bár az tény, hogy írásai alapján keresztény szellemiségével nem lehet gond.

Akkor mi lehet az oka, hogy Heltai mégis egy ilyen komoly pozíciót kapott? Aki ismeri a Nemzeti Együttműködés Rendszerének működését, már kitalálhatta, hogy a kapcsolatokról lehet szó, amelyek jelen esetben a családot jelentik. Heltai András ugyanis ismert újságírócsaládból származik, apja Heltai Péter, anyja pedig az a Siklósi Beatrix, aki egyebek mellett a köztévénél töltött be igen magas, szerkesztői, főszerkesztői pozíciókat, és a nevéhez kötődik például az Éjjeli Menedék műsor is. Az már csak hab a tortán, hogy Heltai Pétert előbb nevezték ki nagykövetnek, minthogy bármilyen feladattal ellátták volna, erre csak pár héttel később került sor.

A megoldás tehát egyszerű. A kormánynál igen jól fekvő család gyermeke kijön az egyetemről. Mint annyi korabeli fiatalnak, neki is problémát okozhatna az elhelyezkedés, de hát majd a család elintézi a dolgot, és a fiú már kapott is egy nagyköveti címet. Alig pár hét alatt még feladatot is találtak neki. A kormány még mutogathatja is az ifjú titánt, hogy lám-lám, törődünk mi a fiatalokkal, lehetőséget adunk nekik a bizonyításra. De ez az egész procedúra nem más, mint azoknak a diplomatáknak a pofán köpése, akik komoly munkát végeznek igencsak keményen, éveken keresztül, és várnának az előrelépésre. De még inkább pofán köpése az igazán tehetséges, jól képzett, valódi értéket teremtő magyar fiataloknak. Azoknak, akik már az egyetemi éveik alatt komoly szakmai munkát végeznek minimális pénzekért vagy ingyen, aztán pedig amikor évek gürcölése után nem kapnak normális állást, tovább gürcölnek itthon vagy külföldön éhbérért, legjobb éveiket elpazarolva, álmaikat elveszítve. Mert a tehetség, a befektetett munka csak sokadlagos szempont ahhoz képest, hogy ki hogyan fekszik a hatalomnál. Így nagyon úgy néz ki, hogy a Hungary Helps csak egy emberen segített, Heltai Péteren.