A rendőrség szolgál és véd – egy diktatúrát

Jelenleg ott tartunk 2017-ben Magyarországon, hogy egy kormányhivatal a rendőrség asszisztálásával szegi meg a törvényt. Ott tartunk, hogy egy fideszes határozat a magántulajdon megrongálására ad utasítást, amit aztán a rendőrség közreműködésével, a rendőrség felügyelete alatt hajtanak végre.

Az elmúlt héten számos helyen volt tapasztalható, hogy a kormányhivatalok munkatársai sorra távolítják el a Jobbik plakátjait. A Fidesz-evolúció régóta elérte azt a szintet, ahol a saját érdekükben bármilyen törvényt és jogszabályt képesek átírni, megszegni, eltörölni, figyelmen kívül hagyni, de talán annyira nyíltan még nem taposták meg és gyújtották fel a jogállamiság lobogóit, mint most. Mivel a szociális érzékenység ingája legutóbb a nevetséges összegű internetadó bevezetésénél lengett ki csak igazán, meg is tehetik bátran, hiszen a fotel karfáiba kapaszkodó tömegtől nem kell különösebb ellenállásra számítani.

Így megtörténhet, hogy fideszes agytrösztök pokolkonyháiban kifőzött határozatok írnak felül törvényeket. Bár semmilyen törvényi alapja nincs, hogy egy párt magántulajdonában lévő plakátokat távolíttasson el a kormány – csak azért, mert a sajátján kívül semmilyen más véleményt nem tűr meg – mégis megteheti. A plakáttörvény a köztéri felületek bérlésre vonatkozik, a Fidesz mégis erre hivatkozva szedeti le a jobbikos üzeneteket.

Hogy mennyire demokratikus jogállam ma Magyarország, arról a Vona Gábor által a hétvégén közzétett felvétel fest tökéletes képet. Miközben az észak-koreai autokraták elégedetten csettinthetnek Orbánék tevékenységére, a hazánkban rendszerváltás után ácsingózó generációk pedig valahol hangosan felsírnak, megszületett a diktatórikus ámokfutás referenciavideója. Alighanem, ezt a fejlettebb demokráciák nemzeti alaptantervébe is beépíthetnék valahogy úgy, hogy: „Gyerekek, ti soha ne hagyjátok, hogy ez megtörténjen!”.

Nálunk megtörtént/megtörténik.

Ugyan Lázár János a csütörtöki Kormányinfón kijelentette, hogy bíróságra viszik a jobbikos plakátok ügyét, arra azért nem volt képes, hogy ne egy ócska magyarázattal próbálja legitimálni a Rákosi-rendszer újragondolt hatalmi eszközeit. A plakátok leszedését azzal indokolta, hogy a Jobbik nem jelentette be a kormányhivatalok felé a plakáthelyek megvásárlását, így nem tudják, hogy az az övék, vagy sem. Mondjuk Lázár azt sem tudta, hogy egyébként lett volna-e bejelentési kötelezettsége a pártnak. Bagatell.

A Jobbik amúgy folyamatosan visszahelyezi a saját felületeiről eltávolított üzeneteket. Már csak az a kérdés, hogy az Alaptörvény első sora, miszerint „Magyarország független, demokratikus jogállam”, a helyes értelmezésben mikor kerül vissza az utcákra?