Megvolt a gagyi MSZP-Fidesz-vita: Vajon meddig lehet még politikai látványshow-val etetni a népet?

Egészen döbbenetesen véletlenül pont akkor állt le „vitázni” az egyébként vitára és érvelésre képtelen Fidesz az MSZP-vel, mikor az az összeomlás szélére került, és az egyetlen épkézláb miniszterelnök-jelöltjük is lelépett. Persze - bár Volner János is vitára hívta Gulyás Gergelyt - az fel sem merült, hogy a Jobbikkal vagy más ellenzéki pártokkal is szóba álljon a kormánypárt.

A Fideszt szintén tök véletlenül az a Molnár Zsolt hívta vitára, akit Botka árulónak, a kormánypárt kollaboránsának nevezett. Aztán hopp, kiderült, Gulyás Gergely és Németh Szilárd hajlandó egy asztalhoz ülni Molnár Zsolt és Tóth Bertalan szocialista politikussal a televízióban. 

Ez is logikus lépés: indul az emeljük meg az MSZP-t akció. Kétségtelenül ez a Fidesz érdeke – Török Gábor politikai elemző pl. így kommentálta azt a hírt.

„Show must go”, s a színitanoda első foglalkozása le is zajlott a kezdőkre jellemző nagy csinnadrattával és fokozódó drámaisággal, de annál több ügyetlenkedéssel. A Fidesz pszichiátriai tanulmányesete, Németh Szilárd hozta a formáját, azaz sikerült minden második mondatába indokolatlanul becsempészni Soros György nevét, Molnár Zsolt pedig – bár alakítása Oscar-gyanús – egyre inkább igazolja Botka László állításait.

A „vita” során nem kellett sokat várni, Szilárd hamar elrepítette a nézőket a lényeghez: minden, de tényleg minden „hírlapi kacsa”, amivel a kormányt támadni lehet. Orosz kapcsolatok, Paks 2, azeri baltásgyilkos, letelepedési kötvény, mindenre a válasz: Soros. Ez az igazi valós probléma, a többi nem ügy. Pont.

Elmúltnyolcév, kvótaterv, Soros, nemzeti konzultáció, álproblémák – többnyire ezen témák mentén vágtak egymás szavába és kiabáltak visszataszítóan idegesítő módon, miközben lefektették pártjaik számára azt a kommunikációs know-how-t, amivel a látszatháború fenntartható a korrupciós showbizniszben.

Lehet, hogy az egybites választópolgár ezt benyeli, de aki már három agysejttel többel rendelkezik, az nem hagy figyelmen kívül bizonyos, bagatellnek tűnő információkat. Például azt, hogy Botka távozása után különös módon az MSZP már nem bojkottálja a Fidesz-médiát, hanem készséggel állnak a kormánysajtó rendelkezésére. Vagy azt, hogy miért pont az ATV biztosította tegnap este e két remek politikus számára a színpadot? Emlékeznek még, mikor tavaly decemberben az ATV-t birtokló, „hitgyülis” Németh Sándor meghitten vacsorázott Habony Árpáddal és Andy Vajnával? Nem volt éppen feledhető elem.

Elég gagyi játék, amit a két - 27 éve az egymás elleni uszításból élő, bár valójában csak kamuharcot vívó – párt űz. A kérdés csak az, hogy ezzel a politikai látványshow-val meddig lehet még etetni a népet?