Matolcsy György támogatja a béruniót?

Matolcsy György támogatja a béruniót?
Fotó: zsurpubi.hu

A bürokráciacsökkentés egyik "legszebb" és "legsikeresebb" példája lehet a Matolcsy György által vezetett "független" jegybank. A Magyar Nemzeti Bankot ugyanis nem csak alapítványainak költései és Matolcsy családjának mohósága, az elnök nepotizmusa, illetve kinevezési botrányai terhelik.

A gyakorlatilag állampárti hivatalként működő állami szerv a fideszes politikus érkezésekor még mindössze 1080 fős struktúrával rendelkezett, amely mostanra 1410-re duzzadt. De a leggyönyörűbb azonban mégis csak az, hogy a Monetáris Tanács tagjainak díjazása ma hétszer annyiba kerül az adófizetőknek, mint öt éve.

Jóllehet Simor Andrást még azzal támadták a fideszes politikusok, hogy pofátlanul magas volt a magyar átlagbérekhez viszonyítva a 2 millió forintos fizetése. Az amnéziás tüneteket produkáló fideszesek most annak ellenére nem támadják Matolcsyt, hogy az havi 5 millió forintot visz haza, vagyis két és félszer annyit, mint elődje.

Nem meglepő módon az sem üti át a kormánypárt hangadó politikusainak ingerküszöbét, hogy 2012 óta a sokszorosára emelkedtek a Magyar Nemzeti Bank havi bér-, illetve személyi jellegű költségei. A jegybanki fizetéseket nem mindennapi gyarapodás jellemzi, ugyanis 355 millióról 1,3 Milliárd forintra emelkedtek a költségek. Matolcsy György lehet, hogy titkon, legbelül támogatja a béruniót?

A fenti adatokból ugyanis úgy tűnik, hogy a Fidesz a saját klientúrájának, illetve azok családtagjainak tekintetében élharcosa lett a béruniónak. Ilyen egy erős és büszke ország független jegybankja és annak elnöke, meg a családja, meg a legfőbb ügyész családja, meg ilyenek a közpénzek legfőbb őreként kinevezett politikus közpénz felhasználási szokásai, meg a saját családtagjainak juttatott hitelei, meg a jegybank alapítványainak költései és így tovább.