„Kultúrharc”: Mit hagy maga után a NER ízlés-diktátora?

„Kultúrharc”: Mit hagy maga után a NER ízlés-diktátora?
Fotó: zsurpubi.hu

Az orbáni kulturális dimenzióugrást megtestesítő intézmény, az MMA neve összeforrt emblematikus elnökének személyével. Fekete György, a két lábon járó sértett művészi gőg, a retrográd ízlés-diktátor leköszönt posztjáról, de szellemisége kísérteni fog.

A Magyar Művészeti Akadémia valójában egy politikai koncepció megvalósítója, hisz a kormányzó párt az élet minden területére ráteszi a kezét. Nem lehetett kivétel a művészet sem, ami minden tekintélyelvű rezsimnek stratégiai pont.

Ennek a kormányzati akaratnak lett kérlelhetetlen beteljesítője Fekete György. Az apródfrizurás, puritán doktríner megmondta, mi az érték. A milliárdokból gazdálkodó, sőt, a Műcsarnokot is megkapó MMA az ő egysíkú, sarkos, avítt személyes ízlése alapján támogatott projekteket, elutasítva a kor trendjeit (elég csak ránézni az akadémia honlapjára). Népszerűtlenségét ő maga fokozta, amikor küldetéstudatától megrészegülve kijelentette, hogy az emberek véleménye nem számít. Azoké az embereké, akiknek pénzét költhette egy állami intézmény élén.

Gondolhatjuk, hogy távozásával korszerűbben fog tovább működni az MMA, de maga a koncepció hibás.

Az összes művészeti ágat beterelték egy nagyhatalmú intézmény alá, amely markánsan a kormányzatnak tetsző világnézetet teszi meg minden művészi produktum kívánatos elvi alapjának.

Ezzel a korszerűtlen modellel épp azt akarják elvenni a művészettől, ami az egyik lényege: a gondolat, alkotás szabadságát. Itt újabb területen mutatkozik meg, hogy a kormányzat nem képes és nem is akar haladni a korral, viszont talált egy újabb ürügyet a központosított pénzszórásra.

Egy adott szellemiséget közvetítő intézmény nem lehet a teljes magyar művészeti élet középpontja. Ha van rá igény, akkor működhetne alapítványi keretek közt, de nem az Alkotmányba foglalva, és ennyi közpénzzel kitömve. Persze, tudjuk, hogy ez is politika: a kormány kultúrharca egy hagyományosan liberális közeg ellen.

Most Vashegyi György karmester, egy sikeres művész lett az elnök, kérdés azonban, hogy az elv és a működés változik-e majd.