A kormány nem tud leállni: Már vége, mégis 122 millióval drágult a vizes vb

A kormány nem tud leállni: Már vége, mégis 122 millióval drágult a vizes vb

Végül is nincs abban semmi különös, ha ősszel drágul az amúgy is gigaösszegeket felemésztő nyári vizes világbajnokság.

Érdemes néha olvasgatni az uniós közbeszerzési értesítőt, mert alkalomadtán érdekes és pikáns adatokra bukkanhatunk. A 444 szúrta ki a keddi közleményükben, hogy a vizes világbajnokságot szervező Bp2017 Kft. jóval az esemény után „valamiért” megemelte a Valton Security nevezetű őrző-védő céggel kötött szerződése összegét. Jól tudjuk, a Valton a kormány kedvence, szinte mindent ők nyernek meg, amikor valamilyen állami rendezvény vagy ünnepség biztosításáról van szó. De nemcsak a jeles alkalmakon vetik be a kopasz, rendkívül jól nevelt fiatalembereket, hanem akkor is, ha a bulinegyedet kell védeni, vagy éppen a városligeti építkezéseken kell „keménykedni” a civilekkel.

Szóval a Valton még nyár előtt egy igencsak zsírosnak mondható, 1,096 milliárd forintos megbízást kapott, hogy biztosítsa a vizes vb helyszíneit.

Most azonban a friss szerződésmódosítás egy „kicsit még feltolta” az összeget, így további 72 millió forint ütheti a markukat. Így összesen 1,168 milliárd lett a vége.

Felmerülhet a jogos és releváns kérdés, hogy ugyan mégis miért drágult? Nos, a válaszok között teljesen gagyi és béna indoklások vannak.

– Ilyen például, hogy a szervezőket váratlanul érte, hogy a FINA Elite vb és a FINA Masters vb között el fog telni egy hét. Magyarán az, hogy a profik számára megrendezett világbajnokság július 30-án ért véget, a Masters viszont csak augusztus 7-én kezdődött, így a Valtonnak a két esemény közötti héten is őriznie kellett a helyszíneket. A szervezők pedig most úgy döntöttek, kifizetik a többletfeladatok árát.

– És gondolták volna, hogy a túl sok néző is probléma? Pedig az, így meg is növelte a költségeket.

– Azután azzal sem kalkuláltak előre, hogy nagyobb területet kell majd elbontani a Masters után, mint gondolták, ehhez pedig pótlólagos szolgáltatást kellett megrendelni.

Duna Aréna, pénzégetés a neved!

Nemcsak a Valtonnak adott nagyvonalú utólagos pénzosztás miatt drágult a vizes világbajnokság hétfőn, hanem a Duna Aréna medencéi miatt is. Egy másik közlemény rámutatott ugyanis, hogy a vb-t szervező Bp2017 Kft.-nek egy másik céggel, a Duna Aréna és a FINA Market üzemeltetésére kötött szerződését is „megtoldották” 50 millió forinttal.

A mintegy 497 millió forintos megbízást még májusban szerezte meg a B-Omega-T Kft., viszont a végösszeg most 547 millióra nőtt. Hogy mi az oka a költségnövekedésnek? A közlemény szerint csak később derült ki, hogy a világbajnokság lezárultát követően, az utómunkálatok alatt is szükség van az úgynevezett bemelegítő medencetérben található bemelegítő, tanmedence, valamint szükséges kiegészítő helyiségek és rendszerek üzemeltetésére. Noha ezt a B-Omega-T eredetileg csak augusztus végéig vállalta, hála a mostani módosításnak, a feladat egészen december végéig az övék lesz.

Így drágul ősszel, egyetlen nap alatt egy nyári világesemény 122 millióval. Csak halkan jegyezzük meg, hogy az eltapsolt összeg akkora, amiért majdnem kereken 50 évet kellene dolgoznia egy átlagos fizetéssel rendelkező magyar embernek.