Milyen volt egy ügynök élete?

Horváth Sándor történész nagyszabású, rendkívül alapos kutatómunkával megírt könyve, a Feljelentés - Egy ügynök mindennapjai című kötet izgalmas és tanulságos olvasmány.

Bigyo_felugyelo_comicstyle

Milyen volt egy ügynök élete? Gy. mindennapjainak részét képezte a feljelentés. Gy. szinte minden volt életében: háborús bűnös, 1956-os munkástanácstag, az állambiztonság ügynöke.

Besúgás és feljelentés, vagyis minden és mindenki megfigyelése jelentette az életét. Mindegy, hogy családtag, szomszéd, kolléga, a személyes kapcsolatok totálisan átalakultak. Szerepek, identitások jöttek-mentek Gy. életében, de egy valami állandó jelleggel végigkísérte: a feljelentés és a besúgás.

Ebből a könyvből sok mindent megtudhatunk a 20. századi magyar történelem Trianontól 1989-ig terjedő időszakáról. A besúgás világának természetesen megszokott vagy éppen megnyomorító valóságáról, emberek életét meghatározó jelenséggé válásáról. A félelemről, behódolásról, az erkölcsi normák megváltozásáról. Titkolt identitások, aljas játszmák az országos politika mindent és mindenkit befolyásoló világában.

A kötetben a kronológiai sorrendben egymást követő fejezetek mindegyike tartalmaz komoly jegyzeteket, amelyek a mű hitelességét erősítik. A titkosszolgálatok világáról szóló könyvet olvasva csak bízhatunk abban, hogy még egyszer nem jöhet el a huszadik század sötét világa.