Aki Haynautól sem félt

Ganz Ábrahám a svájci-magyar állampolgárságú gyáros, aki egyben a magyar nehézipar egyik megteremtője is volt, bátran szembeszegült a "bresciai hiénával".

Ganz_comicstyle

1849-ben „Ne bántsd a magyart” feliratú ágyúcsöveket gyártott, amelyek miatt Haynau hatheti fogságra ítélte.

Ganz Ábrahám 1844-ben alapította első vasöntödéjét. Egy szerencsétlen munkahelyi balesetben, az egyik öntés során a neves vasöntő mester elveszítette fél szeme világát. Mindez azonban nem szegte kedvét és nem akadályozta abban a fékezhetetlen munkatempójú gyárost, hogy szakmájában tovább dolgozzon.

Életében azonban nem csak sikerekkel, hanem számtalan kudarccal is szembesülnie kellett. Éppen Széchenyi István rendelete hozta nehéz helyzetbe azzal az intézkedésével, amivel a kőszénszállítást korlátozta a Dunán. A „legnagyobb magyar” azonban később Kossuth javaslatára visszavonta rendeletét.

Ganz Ábrahám azonban nem nézhetett boldog, békés öregkor elé. Az 1867-es év nemcsak a kiegyezésről, hanem a rendkívüli időjárásról is nevezetes volt.

A Dunán korán meginduló jég akadályozta a szállítást. A Ganz-gyár nem tudta határidőre teljesíteni a megrendeléseket. Hogy ez utóbbi momentum, vagy egyszerűen a túlhajszolt életvitel lehetett-e az oka Ganz Ábrahám tragikus halálának, azt nem lehet pontosan tudni. Mindenesetre a lankadatlan szorgalmú és magyar szívű gyáros idegrendszere nem bírta a további megpróbáltatásokat.

Öngyilkossággal vetett véget életének. Mauzóleuma a Kerepesi temetőben (Fiumei úti sírkert) található.