Gránitszilárdságú: Farkas Flóriánt semmi nem mozdíthatja el a helyéről

Gránitszilárdságú: Farkas Flóriánt semmi nem mozdíthatja el a helyéről
Érinthetetlen?
Fotó: zsurpubi.hu

Sokan várják a romaügyi miniszteri biztos elszámoltatását, a kormány tagjait leszámítva. Ugye emlékeznek kedves olvasóink, milyen békésen szopogatta szemüvegét Farkas Flórián hétfőn a Parlamentben? Igen biztos lehet magában és Orbán Viktor támogatásában, ha ilyen nagy nyugalommal üldögél az Országgyűlésben az az ember, akin most 1,6 milliárd forintot keresnek.

Na, nem a kormány, ők foggal-körömmel védik a romavezért. Olyannyira, hogy Orbánék megveszik az ORÖ maradék adósságát - tudta meg a Romnet. A kabinet tavaly karácsony előtt vállalta át a cigány szervezet 1,3 milliárdos adósságát, most pedig a maradék 300 milliót is átveszik. A botrányos Híd a munka világába program 1,6 milliárdos visszafizetési kötelezettsége ugyanis csődbe vitte volna az ORÖ-t. A portál úgy tudja, a humán tárca most a Híd a munka világába program keretében vásárolt Naphegy téri ingatlan megvételéről egyeztet, így segíti ki a roma szervezetet, amelyet egy csapásra szanál is.  Tavaly februárban az Emberi Erőforrások Minisztériuma visszakérte volna az Országos Roma Önkormányzattól azt az 1,6 milliárd forintot, amit a romák munkalehetőségeinek bővítésére adtak. Azonban az összeg azóta sem érkezett meg a minisztériumhoz. Az uniós forrásból támogatott "Híd a munkába" program keretében romákat kellett volna foglalkoztatni, képzéseket szervezni, ehelyett csak túlárazott és felesleges ingatlanberuházásokba ölték a forrásokat az ekkor még Farkas Flórián vezette ORÖ-nél. Farkas pedig maradhat miniszteri biztosi helyén. Az ügyben két éve folyik nyomozás, de Polt Péter legfőbb ügyész tájékoztatása szerint még senkit nem hallgattak ki gyanúsítottként.

Persze nem ez lehet az első eset, hogy a roma integrációra szánt pénzeket - felmutatható eredmények sokasága híján - nem a megfogalmazott célokra használják. A roma önkormányzatban Farkas ellenzéke többször hangoztatta, hogy pénzügyi szabálytalanságok lehetnek az OCÖ-nél. Voltak képviselők, akik egyenesen hűtlen kezelésről beszéltek.

Egyes, inkognitót kérő források szerint, 2001-2002 között, az akkor szintén Farkas Flórián által vezetett OCÖ úgy költhetett el több tízmillió forintot, hogy számos alkalommal nem csatolták az adott számlához tartozó szerződést, illetve nem dokumentálták a költségterhelést, vagy nem igazolták a számlák által tartalmazott jogosságot.

Az OCÖ számtalanszor került a hatósági érdeklődés középpontjába. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2010-ben fel is jelentette a cigány önkormányzatot. Az ÁSZ korábbi közlése szerint a roma érdekképviseleti szervezet 2009 és 2010 első félévi gazdálkodásának vizsgálata során feltárt szabálytalanságok közül több megalapozza a bűncselekmény gyanúját.

Hiába kiáltottak farkast

A különböző cigányszervezetek bizonyos tagjai évek óta próbálták kideríteni, mire költötték el a pénzeket, sőt még egy vizsgálóbizottságot is létrehoztak. Állítólag pénzügyekkel kapcsolatban kérdezni sem lehetett Farkas Flóriántól, ha valaki érdeklődött, akkor komoly bajba keveredett. Úgy tudjuk, azzal fenyegetette a kíváncsiskodókat, hogy politikai hullákat csinál belőlük. „Farkas Flórián nem tűri el azt, hogy a pénzek felhasználásáról bárki bármilyen formában érdeklődjön. A köz-és állami pénzek elköltése ugyanis kizárólag Farkas Flórián ügye” - jegyezte meg egy neve elhallgatását kérő tag.

Mint elmondta, egyedül Farkas Flórián dönt, még úgy is, hogy már régóta nem ő az ORÖ elnöke. Úgy tudjuk, a roma szervezetnél már 2011-ben is voltak problémák, információink szerint akkor Orbán Viktor felelősségre vonta Farkas Flóriánt a pénzekkel való elszámolás miatt, ezzel egy időben a gazdasági osztályon dolgozók és pénzügyesek azonnal leszámoltak, mert attól tartottak, hogy börtönbe fognak kerülni.

Káming áut

Egy korábbi felvétel szerint az akkori fideszes országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, azok, akik nem hagyják jóvá az általa felvázolt romaügyi rendszert, nem kapnak pénzt. Ő sem tesz egy fillért sem olyan országos vagy területi cigány önkormányzatba, amelyet nem az általa irányított szervezet színeiben vezetnek. Farkas Flórián azt mondta, az az „alapítványosdi játszma”, ami eddig volt - Macika (Magyarországi Cigányokért Közalapítvány), Kisebbségi Közalapítvány, OFA (Országos Foglalkoztatási Közalapítvány) meg a többi – véget ér, ezentúl a pénz kezelése egy helyen lesz, és azt ő irányítja. „Én irányítom. Ebben én fogok dönteni. Én rakom be oda azokat az embereket, akik majd meghozzák a javaslataikat, mert nincs értelme, hogy alapítványokba toljuk be a pénz, miközben nincsenek programok” - fogalmazott a miniszteri biztos.

 

Kegyelem

Sokan – cigányok és nem cigányok – most is felháborodnak azon, hogy Farkas Flórián a helyén maradhatott. Ráadásul nem először keveredett gyanúba. Neve számtalanszor felmerült különböző gazdasági bűncselekményekkel kapcsolatban, sőt volt, hogy Göncz Árpád mentette meg a börtöntől. A Magyar Narancs már 1998-ban azt írta, hogy Farkast, a roma közéletbe való bekapcsolódása előtt, 1975 és ´82 között háromszor ítélték el, felfüggesztett és végrehajtandó szabadságvesztésre egyaránt.

A ’90-es években hűtlen kezelés és sikkasztás miatt indult ellene nyomozás, valamint bírósági eljárás. Az ügyészség több, a Lungo Drom által létrehozott alapítvány ügyében folytatott vizsgálatot, mert Farkas valahogy „nem vette észre”, hogy különös módon párolognak el a roma szervezet birtokában lévő milliók. Két alapítványi ügye a vádemelésig is eljutott, ám a cigányvezér eljárási kegyelemért folyamodott. Mivel többpárti összefogás is kibontakozott a Lungo Drom alapítóért, az SZDSZ köztársasági elnöke, Göncz Árpád felmentette Farkas Flóriánt a felelősségre vonás alól, az üggyel kapcsolatos adatokat pedig 30 évre titkosították.

Ő szerencsésebb volt, mint a fia, akit korábban hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt egy év tíz hónap börtönbüntetésre ítélt a bíróság. A Magyar Nemzet információi szerint rendőrökkel keveredett összetűzésbe, ám mivel már korábban is volt problémája a hatóságokkal, letöltendő büntetésre számíthatott. Emellett 3 évre eltiltották a közügyektől, s egyúttal elrendelték a vele szemben korábban garázdaság vétsége miatt kiszabott hét hónap – két évre felfüggesztett – fogházbüntetés végrehajtását is.

Se pénz, se papírok?

Farkas Flórián körül nem csak a pénz tűnik el, hanem az érettségi is. 2016-ban az Index utánanézett az Oktatási Hivatalnál (OH) okmányának. Az OH közérdekű adatigénylésükre azt közölte, hogy az 1998 utáni érettségi vizsgákat tartalmazó nyilvántartásban, az úgynevezett KIR részeként működő „Központi Érettségi Bizonyítvány, Tanúsítvány és Törzslapkivonat nyilvántartásban” nem szerepel az országgyűlési képviselő Farkas Flórián neve. Másnap azonban hirtelen mégis meglett a dokumentum, kiderült, hogy rosszul keresték.

„Benne van ebben a sikkasztásban”

Farkas Flóriánt a sajtó nem tudja elérni. A Hír TV még a családjához is ellátogatott, kiderült, a rokonok mélyszegénységben élnek. A stáb megtalálta a miniszteri biztos feleségét, édesapját és testvérét. Utóbbiaknak még arra sem volt pénzük, hogy telefonáljanak egymásnak. A műsorban felhívták egymást, az apa azt mondta a lányának, Farkas Flórián közölte vele, hogy nem akarja senkivel tartani a kapcsolatot, mert nagy bajban vagy.

„Nagyon nagy bajban van, mert benne van ebben a sikkasztásban, meg ez meg az, oszt most felelősségre akarják vonni ugye hát, nem hiszem, hogy sikerül, mert ő a miniszterrel teljesen jóban van”.