Matolcsyék 23 millióért vettek négy szőnyeget. Hogy miért? Íme a magyarázat!

Matolcsy György egyszerűen nem tud hibázni. Főleg ha pénzről van szó. Csak azt nem tudjuk, sírjunk-e vagy nevessünk. Az általa elnökölt alapítvány kuratóriumát elnézve inkább a másodikra szavazunk.

MatlocsyVarazsszonyeg

Az MSZP-s Bárándy Gergely kérdezte nemrégiben a 7,5 milliárd rokonnal rendelkező Matolcsy Györgyöt arról, hogy miért is volt égetően szükséges 23 millióért négy gyapjúszőnyeget vennie az általa felügyelt Magyar Nemzeti Banknak. A kérdés egész pontosan így szólt: Ön szerint helyes, hogy az MNB alapítványa 23 millió forintot költött négy gyapjúszőnyegre?

Az unortodoxia nagymesterének számító jegybankelnök úgy megindokolta a kivagyiság legújabb ékkövének számító vásárlást, hogy csak ihaj!

„A kérdésében hivatkozott szőnyegeket az Art-Kelim Békésszentandrási Szőnyegszövő és Kereskedelmi Kft. készíti, mely Magyarországon egyedülálló, kézi csomózású szőnyegeket gyárt. A szőnyegek megvásárlásáról a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány kuratóriuma döntött. A kézi csomózású szőnyegek az Alapítvány tulajdonában álló, 1014 Budapest, Úri utca 21. alatt található épületben kapnak helyet. A 800 éves múltra visszatekintő épület oktatási és közösségi térként nyílik meg, melyben magas színvonalú, angol nyelvű doktori képzés is működik. Az épületnek mind a múltjához és jelenéhez, mind az unikális közgazdászképzéshez méltó berendezési tárgyakkal kell rendelkeznie. A magyar kézi szőnyegszövési szakmakultúra fennmaradását jelenleg alapjaiban veszélyezteti a szőnyegszövők kiöregedése és az utánpótlás hiánya, valamint a gépi gyártás elterjedése. Ipartörténeti jelentősége van annak, hogy ez a tradíció Magyarországon fennmaradjon. Az alapítvány a békésszentandrási szőnyegek megrendelésével támogatja a hazai kézműipart, a kézi szőnyegszövés szakmakultúrájának fennmaradását.”

Nos, amikor olvastam ezt a választ, rögtön megakadt a szemem a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány Kuratóriumán, így kicsit utánanéztem a sok milliárdnyi közpénzből működő szervezetnek, amit a hivatalos kommüniké szerint az MNB a Társadalmi Felelősségvállalás Program jegyében alapított, jelentsen ez akármit. A tagok között – hogy, hogy nem – szinte mind a Matolcsy kétes ügyeiben részt vevő, vagy azokhoz asszisztáló lekötelezett bizalmasokat találhatunk. Talán csak Dr. Horváth Botond kivétel ez alól, róla ugyanis nem találni botrányos cikkeket.

Lássuk egyesével, kik ülnek ebben a rendkívül hasznos munkát végző alapítványban.

– Szemerey Gabriella, az alapítvány igazgatója. Ő nem más, mint Matolcsy György unokatestvérének, Szemerey Tamásnak a felesége, aki sajtóinformációk szerint egyszerre három MNB-s szervezettől is fizetést kap.

– Dr. Nagy Róza, aki 2013 márciusától egészen 2015 novemberéig volt a Magyar Nemzeti Bank főigazgatója. Úgy néz ki, mindig jól tud helyezkedni, ugyanis a Wikipédia szerint 2000-ben az első Orbán-kormányban a Gazdasági Minisztérium közigazgatási államtitkára lett, majd 2002-ben a kis- és középvállalkozások fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár volt a Medgyessy-kormány idején a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban.

– Dr. Balog Ádám, aki igencsak nagyot kaszált az MKB Bank privatizálásával.

– Dr. Vörös József, Mészáros Lőrinc ügyvédje és bizalmasa. Idén májusban olvashattunk arról, hogy nagyjából 20 perc alatt megszerezte a 118 éves zuglói Postás Sport Egyesületet, miután egyedüli jelöltként választották meg elnöknek olyan küldöttek, akik nem is ismerték őt.

– Dr. Schaller Ernő, a Polgári Magyarország Alapítvány külügyi igazgatója. Réfy Imre mellett korábban ő is részt vett Matolcsyné polgármesteri kampányának szervezésében Balatonakarattyán.

– Réfy Imre, aki – amint az előbb is említettük – Matolcsy feleségének kampányában segédkezett, méghozzá kampányfőnökként. Emellett kurátora annak a Tulajdon Alapítványnak, ami a Matolcsy kizárólagos tulajdonában álló Magyar Gazdaságfejlesztési Intézet (MGFI) ingatlanában működik, és amely alapítványról idén februárban azt írták, megszüntetés előtt áll, noha kulcsfontosságú szerepe volt Matolcsyék vagyonosodásában. Nem mellékesen, a jegybankelnökhöz és annak családjához fűződő viszonyáról így vallott: „A Matolcsy családot, így Matolcsy Gyöngyit is régóta ismerem. Családjainkat többgenerációs barátság köti össze.”

Mint honlapjukon írják: „Tagjainak száma 7 fő, határozatlan időre szóló megbízatás.” Szokás mondani, hogy a gonoszok heten vannak. A baj csak az, hogy a jelenlegi elnyomó hatalom soraiban ennél sokkal több gonoszt találni, akiknek viszont remélhetőleg már nagyon kevés van hátra a megbízatásából...