Orbán döntött a Putyin-tervről: Országomat egy medvéért?

Hoppácska! A kormányzati agitprop olajozott kerekei közé azért néha be-beugrik egy-egy kavics. Lehet, hogy Rogán minisztériumának munkatársai még mindig partiznak valahol a vasárnapi kongresszus után, s nem szóltak sem az MTI-nek, sem a Magyar Időknek, hogy az oroszokról vagy jót, vagy semmit.

BB_L4479_(1)

Gajdics Ottó játszótere tegnap az Európa retteg az orosz befolyástól című, terjedelmes cikkben foglalkozik az oroszok európai térnyerésével.

A világ közvéleménye szinte kész tényként kezeli, hogy az oroszok által működtetett álhíroldalak, kibermachinációk segítették Donald Trumpot az elnöki székbe tavaly.

Az Európai Bizottság fel is állít egy munkacsoportot az álhírek és az internetes félrevezetés vizsgálatára.

A lap az MTI-re hivatkozva idézi María Dolores de Cospedal spanyol védelmi minisztert, aki szerint a Katalónia függetlenségi törekvése körül kialakult hisztérikus helyzetben is feltűntek az orosz médiamachinátorok, ahogy Macron francia elnök szerint a kampányban ellenfelei háza táján is medvenyomokra bukkanhattak a figyelmes elemzők.

Theresa May brit miniszterelnök is arról beszélt, Moszkva egyes információkat fegyverként alkalmaz, valótlan történetekkel és manipulált képekkel támad az internetes felületeken, így próbál ellentéteket szítani a nyugati országok között, sőt aláásni az egész nyugati intézményrendszert.

Nem ismerős ez valahonnan? Nincs valahol Közép-Európában egy olyan ország, ahol Putyin megbízható szövetségesre találhatott terve végrehajtásához? Melyik európai vezető feje tűnik el évente többször is megbízhatóan az orosz elnök hátsó fertályában? Melyik az az ország, amelynek patinás egyetemén díszdoktorrá avatják Putyint, miközben Európa éppen a túlzott orosz befolyástól tart? Mely ország kormányzati médiája talál ki álhíreket – pl. az a „konzervatív közéleti napilap”, melyben az idézett cikk megjelent –, ragad ki kontextusából szövegrészleteket, járatja le ellenfeleit hazugságokkal? Melyik az az állam, melynek vezetője folyamatosan harcol Brüsszellel, Európával, az Unióval, de azért az onnan érkező pénzt elteszi? Bingó! Magyarország ez a hely. Igen.  

Úgy tűnik, hogy mi – mint oly sokszor a történelemben – megint a bot kakás végére haraptunk rá, s kritikátlanul segítjük a "Putyin-terv" végrehajtását. Feltehetőleg nem önzetlenül, valószínűleg zsíros üzletek is köttetnek a háttérben. Orbán mindenesetre dönthetett: országomat egy medvéért!