A Fidesz és a KDNP valamiféle szörnyszülöttet hozott össze - interjú Szél Bernadettel

A Fidesz és a KDNP valamiféle szörnyszülöttet hozott össze - interjú Szél Bernadettel
Fotó: zsurpubi.hu

A kormány számára a jelenleg megfélemlítéssel kordában tartott társadalom törékeny helyzetet jelent. A Fidesz vezetői jól tudják ezt. Nem kell sok ahhoz, hogy elszakadjon a cérna, és egy ilyen helyzetben a Fidesz hihetetlenül gyorsan erodálódna – mondja Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje. Az ellenzéki párt politikusával többek között Ron Werberről, az ellenzéki összefogás mítoszáról, Polt Péterről, Mészáros Lőrincről és a koordinált jelöltállításról is beszélgettünk. Kiderül, szívesen fogadnák-e Navracsics Tibort a soraikba, és az is, miért gondolja, hogy Gyurcsány ugyanaz kicsiben, mint Orbán nagyban.

Zsúrpubi: Nemsokára egy nagyszabású telefonos kampány keretében Szijjártó Péter fogja felhívni a magyar választópolgárokat, így talán engem is, hogy elmagyarázza az „ördögi Soros-terv” lényegét és a nemzeti konzultáció fontosságát. Bevallom, már nem nagyon szeretek meséket hallgatni, kinőttem abból a korból. Mit tehet, aki nem akarja, hogy a rögzített szöveget lenyomják neki telefonon?

Szél Bernadett: Le kell rakni a telefont. De akár örülhetnénk is ennek a hírnek, mert azt jelzi, hogy a kormány eddigi propagandája nem sikeres, a konzultáció sem hozta meg a várt eredményt, különben nem kellene a „rásegítés”.

ZSPB.: Pedig vezet a Fidesz, tehát elvileg nincs mitől tartaniuk. Nem inkább csak a saját szavazótáborukat akarják a megfelelő üzemi hőfokon tartani?

SZ.B.: Alapvető érdekük annak a látszatnak a fenntartása, mintha érdemi ellenzéki tevékenység nem zajlana, hogy zárójelbe tegyenek minden ellenzéki törekvést. De a sikerüknek van még egy alapvető magyarázata. Minden politikusnak el kell döntenie, hogy csak hatalomtechnikai eszközökkel manipulálva, a társadalomban jelen lévő félelmekre alapozva akarja megragadni, megtartani vagy minél inkább erősíteni a hatalmat, többnyire személyes érdekektől vezérelve, vagy pedig az országot az aktuális helyzetből eljuttatni egy kedvezőbb állapotba. Sajnos, a világon sok helyen látható, hogy a politikusok az első mellett kötelezik el magukat, ami nekünk magyaroknak itt és most nemzeti katasztrófát jelent. Ugyanakkor a feladat világosan ki van jelölve, mert ezen az állapoton kell túllendíteni Magyarországot.

ZSPB.: Annyit tudok Önről, hogy a Közgázon tanult és Soros-ösztöndíjas volt csakúgy, mint megannyi kormánypárti nagykutya. Hol dolgozott, mielőtt ismert közéleti szereplő lett?

SZ.B.: Első munkahelyem egy multinacionális cég volt, a Philip Morris Magyarország. Ezt követően az MTA-nál majd a KSH-nál dolgoztam. A kettő között pedig a Menedék – Migránsokat Segítő Egyesületnél tevékenykedtem, ami azt mutatja, hogy van bennem egy elég erős szociális érzékenység. Most a Fidesz ezt is igyekszik ellenem fordítani, pedig miniszterelnökként ez nagyon sok ember számára jelentene segítséget.

ZSPB.: Mi vezette a politikához, az LMP-hez?

SZ.B.: 2009-ben alakult a párt. Kezdettől fogva szimpatizáltam vele, a 2010-es választásokon pedig már jelölt is voltam. Tehát nagyon hamar eljött az az idő, amikor választanom kellett, hogy maradok tovább a KSH-nál, vagy aktívan belevetem magam a politikába. Döntöttem: az LMP szóvivője lettem.

ZSPB.: Innen pedig ívelt felfelé a karrierje, hiszem mára az LMP miniszterelnök-jelöltje. Ennek kapcsán valamit mindenképpen érdemes lenne tisztázni: Önökhöz csapódott egy elég vegyes megítélésű kampánytanácsadó, Ron Werber. Hogyan és mikor került a képbe?

SZ.B.: Még egy pillanatra visszatérnék az előző témára. Több ponton is meglehetősen sorsszerűnek látom a politikai életpályámat.

2010-ben, frissen a parlamentbe került pártként kapásból a Fidesz kétharmadával néztünk farkasszemet. Ők padlógázzal mentek előre, visszaélve mindennel, amivel lehetett, ennek köszönhetően a pártomban is voltak nehéz időszakok. Én mindig mertem a nehezebb utat választani, nem futottam el a kihívások elől.

A hozzáállásom, kitartásom, hogy mindig hajlandó és képes voltam megoldani az éppen aktuális feladatot, összefügg azzal, hogy most ott vagyok, ahol. Nyáron többen jelezték, segítenék a kampányunkat. Elég élénk volt irántunk az érdeklődés, mi végül Ron Werbert választottuk.

ZSPB.: De azzal egyetért, hogy a megítélése eléggé kétes? Vajon miért pont az LMP-ben látott fantáziát?

SZ.B.: Nem a kampánytanácsadó megítélése az érdekes, hanem a párté, amelyiknek segít. Márpedig az LMP-nek minden esélye megvan arra, hogy korszakváltást valósítson meg Magyarországon, ebben a munkában a legjobb szakemberekkel fogunk együttműködni.

ZSPB.: Korábban viszont Ron Werber az MSZP-ben látott fantáziát. Nincs itt valami ellentmondás?

SZ.B.: Sok minden változott itt az elmúlt években. Az ellenzéknek meg kell újulni, ha eredményeket akar, ebben az LMP zászlóvivő: mi nagyon komoly esélyt jelentünk mindenkinek, akinek elege van az elmúlt 27 évből.

ZSPB.: És mi igaz azokból a hírekből, miszerint egyelőre szerződés nélkül, ingyen dolgozik Önöknek?

SZ.B.: A kampányidőszak hivatalosan még el sem kezdődött, meg kell ismernünk egymást. Amint pénzt fog kapni az LMP-től, azt nyilvánosságra fogjuk hozni. mert mi eddig is minden elköltött forinttal elszámoltunk. Még az idén, december 2-án lesz a kongresszusunk, ami egyfajta belépő lesz a kampányidőszakba, hiszen a jelöltjeinket is akkor mutatjuk majd be, illetve a programunkat is. Én ezt tartom mérföldkőnek. Innentől kezdve mondhatjuk, hogy a párt kampányüzemmódban működik.

ZSPB.: Múlt héten Brüsszelben járt, hogy a külhoni magyarokkal beszélgessen. Ha Sorossal nem is, azzal a Navracsics Tiborral biztosan találkozott, aki az utóbbi időben szinte minden egyes megszólalásával amortizálja a Fidesz Soros-ellenes propagandáját. Ha nem Brüsszelben ülne uniós biztosként, akkor minden valószínűség szerint már rég kiradírozták volna a Fideszből Orbánék. Tegyük fel, önszántából szakítana a jelenlegi pártjával! Az LMP szívesen fogadná be a soraiba a „nem NER-kompatibilis” Navracsicsot?

SZ.B.: Ő maga nyilvánosan is elmondta már párszor, hogyha fiatalabb lenne, akkor biztosan LMP-s volna. Mi pedig erre azt szoktuk mondani, hogy szerintünk ő még elég fiatal. Megválaszoltam a kérdést, azt hiszem... Amit például a Fidesz útszéli hangnemben folytatott Soros-ellenes kampányára reagált, az rendkívül elegáns.

ZSPB.: Akkor a brüsszeli útnak köze lehet egy jövőbeli szorosabb együttműködéshez?

SZ.B.: Vele rendszeresen találkozom. Nem arról tárgyalunk, hogy belépjen az LMP-be, de ha Brüsszelben járok, mindig felkeresem.

ZSPB.: Maximum egyszer csak halljuk a hírekben... Az ATV-ben Ön elmondta, hogy legutóbb Navracsiccsal az oktatásról beszélgettek. Van már mindennapos énekóránk, mindennapos testnevelés óránk, a hazafias nevelés jegyében lassan épülnek a lőterek is, hogy minden eszközzel meg tudjuk védeni a hazát az idegenektől ezekben a vészterhes időkben, sőt nemrég törölték el a diákhitel kamatát, ezenkívül 2018-tól ingyenes lesz az első sikeres nyelvvizsga. Ugyan mi kellhet még?

SZ.B.: Nem szeretném a programunkat spoilerezni, mert egyrészt még a kongresszusig módosulhat, másrészt csak a kongresszus után válik hivatalossá, hiszen ez most az LMP és az Új Kezdet együttes programja lesz. Az azonban látszik, hogy az oktatás ügyét függetleníteni kell a politikai játszmáktól, és ez ma koránt sincs így. Kevés a pénz a rendszerben és embertelen terheket tesznek gyermekre, tanárra egyaránt. A Nemzeti Alaptanterv nálunk a értékekre és fejlesztési feladatokra fog koncentrálni, a tanárokat megszabadítjuk a felesleges önadminisztrációtól, háromszorosára emeljük a pályakezdő pedagógusok bérét és a maihoz képest kétszer annyit fogunk költeni oktatásra. A központosításnak búcsút mondunk, az iskolákat visszaadjuk az önkormányzatoknak, ha bírják, ha nem, segítünk, de az igazgatókat mindenképpen a helyi közösségek fognak választani maguknak. Az is nonszensz, hogy egy kis elsősnek 6 kg-ot nyom a táskája és 6 órát bent kell ülnie az iskolában pár hónappal azután, hogy kikerült az óvodából. Szakértőkkel konzultálva azt is látom, hogy aki az alsó tagozatot túl is éli, még egy nagy akadályba ütközik, hiszen a felsőben szintén néhány hónap leforgása alatt olyan brutálisan megnő a tananyag mennyisége, hogy aki hajlamos a leszakadásra, azzal ez rövid idő alatt jó eséllyel meg is történik. Gondoskodunk arról is, hogy az oktatásban a hangsúly a képességfejlesztésre tevődjön át a lexikális tudással szemben, hiszen ez itt már a XXI. század, mások a játékszabályok, mint régen. Egyértelműen gyermekbaráttá kell tennünk a rendszer egészét.

Ezzel szemben a Fidesz és a KDNP valamiféle szörnyszülöttet hozott össze. A KDNP a legrosszabb értelemben vett maradisága a Fidesz diktatórikus törekvéseivel párosul, politikailag üldözik azokat a tanárokat, akik nem értenek velük egyet, illetve újra meg újra méltatlan helyzetbe kényszerítik őket. Erről semmi jót nem tudok mondani. Még a mindennapos éneklést sem úgy kellene csinálni, ahogy azt ők elképzelik. Beleégett a retinákba az, amikor gyerekeknek a kormányablak megnyitását ünneplő dalt kellett előadniuk, ráadásul a szülők tudta és belegyezése nélkül. Bármilyen jó ötletet is képesek úgy megvalósítani, hogy abból a lehető legtöbb rossz jöjjön ki.

ZSPB.: Mostanában olvastam, hogy Mészáros Lőrinchez került Kecskemét térségének leghallgatottabb rádiója, a Gong Rádió, ami már a Jóisten tudja hanyadik médiavásárlása. Hogyan lehet kormányváltás esetén jogállami eszközökkel visszabillenteni a médiában kialakult Fidesz-túlsúlyt?

SZ.B.: A független intézmények nálunk függetlenek lesznek. Az eddigi ügyleteket felül fogjuk vizsgálni és helyreállítjuk a jog szerinti rendet. A Médiahatóság, a gazdasági és Versenyhivatal, a NAV, az Állami Számvevőszék és még sorolhatnám mind teljesen más helyzetbe fog kerülni, mint most.

ZSPB.: Ha ezeknél a szervezeteknél a vezetőséget lecserélnék, az megoldaná ezeket a kérdéseket?

SZ.B.: Ezeket az intézményeket jelenleg megszálló hatalom tartja a markában, így az egyre inkább pártállamként viselkedő Fidesz érdekében cselekszenek. Olyan vezetőkre van szükség, akik a jog betűjét és szellemét fontosabbnak tartják, mint a párthűséget. Amint ilyen szakemberek kerülnek posztra, rengeteg szerződésről be fog bizonyosodni, hogy nem jogszerűen köttetett. Az ilyen szerződések pedig nem maradhatnak érvényben. A jelenlegi médiaállapotok sürgős és jelentős változásért kiáltanak. Az LMP helyzete mindeközben azért igen különleges, mert nekünk soha nem volt „baráti médiánk”, oligarcháink, így „megállapodások” vagy épp törvénytelen szerződések sem jöttek létre az érdekünkben. Éppen emiatt pontosan egy LMP-kormány képes rendezni a mai helyzetet, mert nem vagyunk fertőzöttek: sem az elmúlt 27 alkuiban, sem az elmúlt évek egyre becstelenebb megállapodásaiban nem vagyunk érintettek.

ZSPB.: Ha már itt tartunk: mit kezdenének Polt Péterrel?

SZ.B.: Polt Péter nem maradhat a helyén. Az ő visszahívásához azonban négyötödös többségre van szükség. De még ha nem is sikerülne ezt megoldani, annyi ügyet indítottunk el az elmúlt évek során, hogy azok akkor is beindulnának. Most ott tartunk, hogy nagyon sokan félnek és ezért nem mernek beszélni. Amint egy tiszta kezű kormánya lesz az országnak, ezek a gátak leomlanak. Hadházy Ákos tárca nélküli miniszterként a korrupció felszámolásáért és az elszámoltatásért lenne felelős, ez nem titok, így a politikai hatalom biztosította háttérrel és eszköztárral azonnal el tudná kezdeni ezeknek az ügyeknek a tisztázását, a független igazságszolgáltatás pedig elvégezné a dolgát.

ZSPB.: Így pedig a nyilvánosság előtt lejáratódott fideszes kulcsfigurákat a népakarat söpörné el, mert ellehetetlenülnének.

SZ.B.: A kormány számára a jelenleg megfélemlítéssel kordában tartott társadalom törékeny helyzetet jelent. A Fidesz vezetői jól tudják ezt. Nem kell sok ahhoz, hogy elszakadjon a cérna, és egy ilyen helyzetben a Fidesz hihetetlenül gyorsan erodálódna. Azért is kell felkészülni a kormányzásra, mert az átmenet lehet sokkal gyorsabb is, mint amilyenre most számítunk.

ZSPB.: Az egészségügyben mi lenne a három legfontosabb intézkedés, amit meghoznának?

SZ.B.: Az egészségügyben dolgozók bérét kapásból 50 százalékkal megemelnénk, ez lenne az első. Ott vannak a kórházak, a háziorvosi praxisok, a mentők, megannyi feladat. Azt mondják most, hogy 500 milliárd forintot fordítottak nagyrészt a vidéki kórházakra, de igazából ennek a felét, mert a másik felét ellopták. Budapesten a kórházak állapota iszonyú. Ennek ez egyik módja a kórházak tehermentesítése, mert ma úgy működik a rendszer, hogy ha már nagy a baj, akkor van valamiféle beavatkozás. Ha ez sikerül, és ha olyan szerencsés a beteg, hogy nem kap kórházi fertőzést sem, akkor megúszta. Mi viszont sokkal több figyelmet szentelnénk a prevenciónak, kezdve a civilizációs betegségek megelőzésével. A nyugaton bevált rendszert vezetnénk be, a praxisközösségeket, amelyeknek fontos része az a személy, aki gondoskodik róla, hogy a körzetbe tartozó lakosok eljussanak a szűrővizsgálatokra, majd ha szükséges, behívja az érintetteket a szakorvoshoz, hogy elébe lehessen menni a nagyobb problémáknak. Például az idejében felismert cukorbetegség megfelelő kezelésének köszönhetően ne legyen olyan magas a végtagvesztéssel járó operációk száma, mint ma. A problémákat kell tehát hamarabb megfogni, így tehermentesítve a kórházakat. Most azon múlik, hogy milyen ellátást kap egy ember, hogy mi az irányítószáma. Ez elfogadhatatlan, az ellátás színvonalát kell kiegyensúlyozni és jó bérekkel, jó munkakörülményekkel itthon kell tartani a szakembereket.

ZSPB.: De ehhez elég egy 50 százalékos béremelés?

SZ.B.: Az egy azonnali intézkedés lenne, és utána minimum öt éven keresztül az országos átlagot meghaladó jövedelem-emelkedés követ majd. Emellett természetesen az egyéb feltételeken is folyamatosan javítani fogunk, mert nem csupán az alacsony bérek jelentik a problémát. A kórházak alulfinanszírozása álladóan visszatérő gond, amit ugyancsak rendezni fogunk, mert a beavatkozások nem megfelelő finanszírozása újratermeli a kórházak adósságát.

ZSPB.: Kicsit előreszaladtunk. Először a kormányváltáshoz vezető rögösnek tűnő útról beszéljünk. Friss felmérések szerint ugyan kicsit erősödik az Ön pártja is, de messze le vannak maradva a Fidesztől, ami továbbra is stabilan vezet. Az összes szakértő egybehangzó véleménye, hogy valamiféle együttműködésre szükség van, főleg a 106 egyéni választókerületben, ahol csak úgy lehet megverni a Fideszt, ha egyetlen ellenzéki jelölt áll a kormánypárti indulóval szemben. Mi az LMP stratégiája erre? Szándékosan nem összefogást mondtam, hanem az együttműködés szót használtam.

SZ.B.: Pedig azt már úgy megszoktuk…

ZSPB.: Az imént nagyot sóhajtott. Miért?

SZ.B.: Az összefogás a 22-es csapdája: akik részt akartak venni benne, veszítettek a népszerűségükből, és mivel kevesebb lett a szavazójuk, még inkább azt mondják, hogy összefogás kell, ez pedig tovább húzza lefelé őket. Álláspontom szerint 2017 novemberében az a feladat, hogy mindenki tisztázza, mi végre van jelen a politikában. Vannak olyan pártok, akikről semmi más nem jut az emberek eszébe, mint az összefogásról való álláspontjuk. Pedig teljes félreértés az összefogás állandó mantrázása: a választók ütőképes, komolyan vehető szereplőket akarnak látni. Az LMP teljesen világos ajánlatot tett, mert meguntuk a totális teszetoszaságot, a 22-es csapdáját. Megyünk előre, kampányolunk, működő és értékalapú szövetségeket kötünk, miniszerelnök-jelöltünk is van, ami szintén egy jelzés, hogy kormányra készülünk.

ZSPB.: Csak ehhez jelentősen meg kellene nőniük.

SZ.B.: Ezen dolgozunk és ezt mindenki látja. Országjáráson vagyunk, konkrét ajánlatokat teszünk a választóknak, sikeres tárgyalásokat folytattunk, gondolok itt az Új Kezdetre. Ez a történet is megerősítette bennem, hogy csak elvi alapokon lehet jól működő szövetségeket kötni. Gémesi Györgyék jobbközép irányvonalat képviselnek, nálunk pedig zöldpártként vannak balos, jobbos, illetve liberális elemek is, ennek ellenére láss csodát, össze tudtuk fésülni úgy a programunkat, hogy mindkettőnk által vállalható anyag lett belőle. Mindeközben nem attól volt hangos a sajtó az elmúlt hónapokban, hogyan építjük fel a szövetségünket, hanem érdemi dolgokkal kerestük fel a választókat. Az összefogás nevezetű mítosz legnagyobb baja, hogy elveszi a figyelmet és a teret attól, hogy a pártok bemutassák az elképzeléseiket. Amíg az ellenzéki térfélen az összefogósdi megy, a Fidesz meg csinálja a Soros-kampányait, az egész ellenzék veszít. A pártok elmulasztják tematizálni a közbeszédet, a Jobbiknak legalább van egy saját kezdeményezése a bérunióról, de abban a pártban más a probléma.
A másik állandóan felmerülő kérdés a koordináció. Ez sem helyettesíti az érdemi politikai munkát, először mindenki tegye le a választóknak tett ajánlatát az asztalra. Emellett teljesen más Potyondi Edinával és Orosz Annával koordinálni, mint mondjuk Puch Lászlóval és Szekeres Imrével. Úgy gondolom, igenis van egy régi-új közötti törésvonal, ami nem átugorható. Aki a Fidesztől függ, akit sakkban tart, nem fogja tudni Orbánt legyőzni. Az elmúlt 27 évben kéz kezet mosott. Számos paktum és biznisz volt, amiben nyakig sáros lett mindkét párt, azután hol egyik volt kormányon, hol a másik, de a személyek és a mechanizmusok állandóak. Azok a pletykák és tények, amik kiderültek, mind azt mutatják, hogy a két erő kölcsönösen függ egymástól.

Ott volt a rendszerváltás ígérete, aminek az elmaradásáért vagy sikertelenségéért konkrét felelősök vannak. Ma arra van szükség, hogy az emberek újra bízni kezdjenek a politikában, ami azokkal az emberekkel, akik váltóműszakban rabolták ki az országot, nem fog menni. Gyurcsány Ferenc múltkor a tévében azt mondta, apró korrekciókra van szükség. Értem én, hogy a dinoszaurusz pártok politikusait a hideg rázza attól, hogy korszakváltás történjen Magyarországon, mivel ők nem lesznek a részei annak a történetnek és féltik a helyüket. De itt kicsit nagyobb a tét, mint néhány politikus biztosnak vélt helye.

ZSPB.: A kezdetektől fogva szintén különutasnak számító Jobbik hasonló állásponton van, vagyis hogy senkivel nem fognak össze és úgy győzik le Orbánt. Lehetséges, hogy a „nagy ellenzéki összefogást” élesen elutasító LMP és Jobbik lép szövetségre a választások előtt?

SZ.B.: A Jobbikkal az a fő probléma, hogy nem így kezdték a pályafutásukat, hanem vállaltan szélsőjobbos retorikát alkalmaztak, például a „cigánybűnözés” hívószót. Aztán a pártelnök döntése nyomán tudatosan középre akartak bemenni, ami azért érdekes, mert közben a Fidesz ment ki a szélsőjobbra, szóval különféle ideológiai machinációk zajlanak ezeknél a pártoknál. Nem tudom, a Jobbik hogyan képzeli el a jövőjét, főként pedig hogy milyen értékeket képviselnek. Még számomra is nehezen megítélhető, hogy mi is a Jobbik. Ma leginkább egy politikai vállalkozásnak látom, nem pedig egy ideológiailag egységes pártnak. Annak nyilván örülnék, ha a szélsőjobboldali megnyilatkozások és akciók eltűnnének a magyar politikából. Csak hát néppárti kommunikáció ide vagy oda, az alelnök Lengyelországban részt vett a sokat vitatott „függetlenség napján”, amit több szélsőjobboldali szervezet tartott. Úgy tűnik, nem tudnak elszakadni az eredeti értékrendtől, ami valaha a mozgalmat életre hívta. Ilyen szempontból Vona Gábort párhuzamba állítanám Botka Lászlóval, aki szintén igyekezett megtisztítani a pártját azoktól az elemektől, akiket a múlt részének tekintett. A Jobbik elnöke egy nagyon hasonló akciót akar végrehajtani, az egyikről már tudjuk, hogy nem sikerült, a másiknál még nem látjuk, hogy sikerült volna.

ZSPB.: Gémesi Györgyre és az Új Kezdetre visszatérve: Ceglédi Zoltán politikai elemző és publicista nemrég egy interjúban azt mondta, hogy „az Új Kezdettel kapcsolatban előnyként szokás emlegetni, hogy önkormányzati emberekből áll. Csakhogy a legkönnyebben egy önkormányzati embert, főképpen egy polgármestert lehet megzsarolni. Amennyiben a jövő héten felállna több száz, vagy több ezer önkormányzati ember, polgármesterek és képviselők, hogy eddig függetlenek voltunk, de most a kormány ellen indulunk el, akkor már az azt követő napon a Fidesz a legkülönbözőbb módokon tudna bosszút állni azon a településen, ahol az érintett polgármesterek és képviselő-testületi tagok dolgoznak.” Tapasztaltak ilyesmit a magukat exponáló polgármesterek településein?

SZ.B.: Igen, itt van Szentistvánka polgármester asszonya. A borsodi kis község nem nyer egyáltalán pályázati pénzeket a Tállai András képviselte körzetben, ők valahogy mindig pont kimaradnak. A fideszesek a hivatalos ünnepségeikre nem mennek el, teljesen negligálják őket. De őt sem hívják sehová. De olyan pitiáner dolgokról beszélünk, hogy egyszer egy rendezvény felelőse megsúgta neki, csak úgy kaptak repi-húst a húsüzemtől, hogy megígérték: a szentistváni polgármester nem lesz a meghívottak között. De összességében ezek a polgármesterek kimondottan autonóm személyiségek, akik a helyiek támogatását élvezik. Sokan közülük huszonéve szolgálnak egy-egy települést, a közösség pedig elégedett velük. Sokan a saját hajuknál fogva húzták ki a gödörből a települést. Egy ilyen teljesítményű polgármesterrel szemben a Fidesznek eléggé össze kellene szednie magát, hogy eltávolítsa a helyéről.

ZSPB.: Elzárhatják a pénzcsapokat...

SZ.B.: Ott van Hernádszentandrás esete, ahol a polgármester közel 10 éves tudatos közösségfejlesztési munkával létrehozta a „BioSzentandrás” nevű nagy biokertészetet. Üveges Gábor, mindeközben következetesen kiállt az igazáért, például nyílt levelet írt Orbán Viktornak, hogy miért nem fog menni, amit a kormány csinál. Meg is hurcolták, mégis ő győzött, hiszen jól végezte a munkáját. Alkalmas emberekkel töltötte fel az apparátusát, munkát adott a helyieknek, gyermekek, közösségek járnak oda tanulni, onnan veszik például nagy éttermek az alapanyagokat, így egyszerűen nem tudnak hozzányúlni. A Fidesszel szemben a valós munka és teljesítmény ad immunitást, meg persze pszichésen is fontos eldönteni, hogy valaki nem fél. Egy elnyomó rendszerben ha az ember eldönti, hogy márpedig én mindent megteszek, ami a dolgom és nem félek, az tartást ad.

ZSPB.: Úgy tűnik, bejött Gyurcsány Ferenc húzása a kettős állampolgárok szavazati jogának megvonásáról, mivel bizonyos felmérések szerint az ötlete nagy támogatottságot élvez. Mit gondol a kezdeményezésről az LMP?

SZ.B.: Gyurcsány ugyanazt csinálja kicsiben, mint Orbán nagyban: provokál és botránypolitizál, a megosztásra játszik, mindent kimatekoz, utána pedig megpróbálja uralni a terepet. Nagy baj lenne, ha ő volna az alternatíva a tisztességes baloldali politikára vágyók számára. A szemébe is megmondtam: már bizonyított kormányon. A kérdésére válaszolva: szerzett jogot nem veszünk vissza, amit változtatnánk, az a levélben szavazás kiterjesztése: 15 millió magyarnak mind legyen joga levélben szavazni.

De még ennél is tovább megyek. Most Putyin hajlamai miatt, hogy más országokban is beavatkozzon a választásokba, az elektronikus szavazással kapcsolatosan fokozott óvatosságra intenek mindenkit a szakemberek, de a jövőben a megfelelő védettség mellett ki kell használni az informatika adta lehetőségeket. A XXI. században abszurd, hogy nem így csináljuk. Most persze nyilvánvalóan arról szól a történet, hogy a Fidesz hogyan nehezítse meg a kivándorolt magyarok számára a szavazás lehetőségét, továbbá a határon túli magyarok megosztására tett kormányzati törekvések is aljas dolgok, de kormány- és korszakváltás után nem lesz akadálya a 21. századi technológiák alkalmazásának.

ZSPB.: A kormány az elmúlt évhez hasonlóan idén is minden nyugdíjasnak, illetve nyugdíjszerű ellátásban részesülő polgárnak biztosít 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt. Meg persze lesz nyugdíjprémium. Ismét forintra váltják a nyugdíjasok szavazatait Orbánék. Fejenként pár tízezer forinttal meg lehet venni 1-1,5 millió szavazatot?

SZ.B.: Szomorú, ahogyan Orbán a nyugdíjasokkal bánik. Nálunk Schmuck Erzsébettől sokat hallhatták, hogy 28.500 forintról azonnal 50 ezerre kell emelni az öregségi nyugdíjminimumot, ami az egész szociális ellátórendszert magával húzná, mivel sok támogatást ehhez kötnek. A nyugdíjas fogyasztói kosár alapján kiszámolt inflációt használnánk korrekcióra, de azonos összegű nyugdíjemeléssel a kisnyugdíjasoknak komoly segítséget adnánk. Orbán most a választások előtti osztogatással próbálja magához édesgetni az időseket. Egy LMP-kormány sokkal nagyobb empátiával és tisztelettel fogja kezelni az idősek ügyét, nem fogjuk felhasználni különféle akciókhoz őket. A női nyugdíjasoknak ezúton üzenem, hogy a gyesen töltött idejüket be fogjuk számítani a nyugdíjukba.

ZSPB.: Hogyan látja a saját szerepét és az ország helyzetét öt év távlatában?

SZ.B.: Remélem, hogy 2018 áprilisában korszakváltást tudunk csinálni, amihez az LMP és az Új Kezdet szövetsége már biztosan rendelkezésre áll, de nyitottak vagyunk olyan jószándékú egyének, csoportok és pártok irányában is, akik az elmúlt 27 év rossz gyakorlataival le akarnak számolni. Tudom, öt hónapra, nem pedig öt évre tekintettem csak előre, de az egy olyan pont lesz, ami mindent meg fog határozni az azt követő négy évre is.