Ismét drágult a négy hónappal ezelőtti vizes vb - NERisztánban ez is lehetséges!

Noha a júliusban Budapesten megrendezett vizes világbajnokság nem tegnap volt, a költségei a mai napig képesek drágulni. Most éppen potom 104 millió forinttal.

Szenzációs, elképesztő és egyedülálló a világban! Vajon miről lehet szó? Jól tippelt, ha a négy hónappal ezelőtti vizes világbajnokságra gondolt.
Annyi közbeszerzési eljárásról általában egy teljes év alatt nem lehet olvasni, mint amennyi szerződést a nyári időszakban szignóztak. Csak emlékeztetőül jegyeznénk meg, hogy egyedül a megnyitó látványtechnikájára mintegy 2,4 milliárd forintot költöttek, miközben például a Sziget Fesztivál nagyszínpada az összes fellépővel együtt körülbelül százmillió forintból kijött.

Kicsit több mint egy hónapja írtunk arról, hogy a vizes világbajnokságot szervező Bp2017 Kft. jóval az esemény után „valamiért” megemelte a kormánykedvenc Valton Security nevezetű őrző-védő céggel kötött szerződése összegét, amikor az amúgy is zsíros, 1,096 milliárd forintos megbízást még megtolta további 72 millió forinttal. Hogy pontosan miért, azzal kapcsolatban az indoklások között teljesen gagyi és béna érvek szerepeltek.

Akkor azt hittük, többször már nem kell erről írunk. Tévedtünk.

A legfrissebb drágulásról a friss uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetmény számol be. Eszerint a Hajós Alfréd Sportuszoda és Széchy Tamás Uszoda felújításának költsége plusz 103,5 millió forinttal immár 2,9 milliárd forintra emelkedett. A váratlan szerződésmódosítás hátterében sokan a Hajós uszoda október végi beázását sejtik. Az mfor.hu cikke szerint egyébként a beázás légtechnikai javítások miatt történt.

A mostani hirdetményben a következő olvasható: „A Hajós Alfréd uszoda légkezelő berendezésének cseréjét a korábban tervezett típustól eltérő típusú berendezéssel, a felújítási munkálatok keretében megtörtént nyílászáró-csere és az épület, valamint a légkezelő műszaki állapota együttesen teszik soron kívül elvégzendő feladattá.”

Mindezek alapján kijelenthető, hogy a vizes világbajnokság gigapénzeket felemésztett fejlesztései mind profi, alapos munkák voltak. Ja, nem.