Így vásárol szavazatokat a Fidesz a határon túl

Így vásárol szavazatokat a Fidesz a határon túl

A szavazatokért semmi sem drága a kormánynak, ugyanis nem érdekli, hogy közpénzből finanszírozzák a féllegális nyugdíj és segélybizniszt az ukrán határnál, olyan embereknek, akik az utóbbi pár évben kapták meg a magyar állampolgárságot.

A határmenti településeket ellepték az ukrán-magyar állampolgárok, ugyanis Orbánéknak jól jönnek a kárpátaljai szavazatok. A Hír Tv Célpont című műsora kiderítette, hogy például az elmúlt hat évben Beregsurányban, Botpaládon és Lónyán megkétszereződött, Kispaládon megháromszorozódott a szavazásra jogosultak száma. Kispaládon például a 382 lakos helyett, mára 900 fölé emelkedett 2010 óta, ugyanez a szám Barabáson 656-ról több mint 970 főre növekedett.

Lónya polgármestere elmondta, hogy a legtöbb ember csak papíron él ott, esetleg romos épületeket vásároltak meg, csak azért, hogy a magyar szociális juttatásokat megkaphassák. Egy járókelő elmondta, az ,,új magyarok”, vagyis a kettős állampolgárok szavazni is eljárnak, szerinte az ő falvába bejegyzett 700 ukrán-magyar közül körülbelül csak harminc nem ment el. Van olyan falu, melyben egyetlen lakcímre több száz konzultációs ív érkezett, hiszen oda jelentik be az ukránokat. 

Az interneten, többek között a Facebookon is megtalálható az a többszáz hirdetés amelyeken keresztül az Ukrajnában élő, magyar segélyre, nyugdíjra igényt tartó emberek elintézhetik, hogy itthon bejelentsék őket. A Célpont riporterének egy járókelő elmondta: van olyan is, aki több mint 300 embert már bejelentett. Többen ebből élnek ezekben a falvakban és az utóbbi 7 évben kész vagyonra tettek szert. Van olyan, akinek már két Audija és két BMW-je van, mióta beindult az ukrán-magyar segély, nyugdíj és szavazásbiznisz. 

A Célpont birtokába került egy olyan papír is, ami azt mutatja, vannak olyanok, akik több mint háromszázezer forintos nyugdíjat kapnak Magyarországról, hogy aztán azt Ukrajnában költsék el. Sokan ügyvédként, orvosként, gyárigazgatóként jelentkeznek be, ugyanis egy 1963-as szovjet egyezmény keretében minden szovjet utódállam állampolgára jogosult a magyar nyugdíjakra, a magyar viszonyoknak megfelelően, mert az, hogy a saját országukban mennyit kerestek előzőleg, nem lehet leellenőrizni.

Itt van tehát az 1 millió új magyar állampolgár egy része, akikről Semjén beszélt. Csak azt nem értjük, ha már a Fidesznél ilyen alattomos módszerekkel akarnak szavazatokat vásárolni, miért nem a magyar nyugdíjasokat jutalmazzák, akik egy életet dolgoztak le becsületesen, mégis be kell érniük egy 10 ezer forintos Erzsébet-utalvánnyal.