Az ügyvéd szobrot lopat

Fernando Botero világhírű kolumbiai művész Anyaság című bronzszobra lenyűgöző remekmű. Egy francia ügyvéd feltételezhetően nem bírta feldolgozni azt a tényt, hogy a nagy értékű műkincs nem az ő tulajdona.

Fernando Botero művei nagyon kelendőek

Így eshetett meg az, hogy az „ördög ügyvédje” felbérelt egy embert, aki a párizsi Bartoux Galériából egy ártatlannak tűnő szoborsimogatást követően valószerűtlen egyszerűséggel kisétált a körülbelül tíz kilós műtárggyal. A bűntényről a napokban az MTI számolt be. Az ügyben két embert tartóztattak le, köztük egy francia ügyvédet.

A jogvégzett személynek azonban nem csak erre az egy alkotásra fájt a foga. Még további eltűnt műkincseket is találtak otthonában. Úgy látszik, Franciaországban nem sikerül mindenkinek „törvényesen” házhoz rendelnie a múzeumok féltett kincseit, mint ahogyan az Magyarországon lehetséges volt bennfentes személyeknek…

Az Anyaság c. szobor

Bár micsoda véletlen, hogy 2010-ben Budapesten éppen a Szépművészeti Múzeumban volt Botero-kiállítás. Bizonyára a kolumbiai művész alkotásainak kikölcsönzése nem volt lehetséges Habony Árpád számára, de az is lehet, hogy azóta már azokból a műalkotásokból is vett magának egyet-kettőt. No nem közpénzből, hanem szigorúan a magánvagyonából. Miket is gondolunk! Meg hát egyébként is: a jó ízlés nem ismer határokat, még Franciaországban sem.