Ady: "Adnak a beugratható naivaknak vallásmaszlagot, hazafias maszlagot, erkölcs-maszlagot”

Ady: "Adnak a beugratható naivaknak vallásmaszlagot, hazafias maszlagot, erkölcs-maszlagot”

Milyen legyen az egyszerű, hétköznapi magyar választópolgár? Erkölcsös, puritán, kedvesen együgyű. Fogadja el, hogy vesztesnek született, hiszen már az óvodában is megtanulhatta, hogy okos enged, szamár szenved. Nem szabad kapálóznia egy jobb, kényelmesebb, gazdagabb életért. Ne álmodozzon arról, hogy a kiváltságosok közé kerül, hiszen oda születni kell. Ady Endre szavaival élve kap helyette vallásmaszlagot, hazafias maszlagot, erkölcs-maszlagot, hiszen a tűrőké a mennyeknek országa.

Hogy pontosan miként fogalmazott a nagy költő és kritikus újságíró az 1902-ben a Nagyváradi Naplóban megjelent publicisztikájában? Ma is helytálló:

Ez ország társadalmának gyökeres nagy átalakuláson kellene átmennie, de nagyon sokaknak áll érdekükben, hogy ez az átalakulás meg ne történjen. Igazságossággal kellene szolgálni sok-sok elnyomottnak, nyomorgónak, de az igazságosságtól félnek a kiváltságosok. Hogy hát az átalakulást megakadályozzák: adnak a beugratható naivaknak vallásmaszlagot, hazafias maszlagot, erkölcs-maszlagot, s száll az ige főpapok székéből, főurak ajkáról: - Legyetek vallásosak és erkölcsösek. Tűrőké a mennyeknek országa. Védelmezzétek vallásotokat és hazátokat, mert istentelenek hada készül ellenük. Ne világosítsátok, ne oktassátok a népet, mert a szegény nép csak szerencsétlenebb lesz, ha olvasni és tudni fog. A prédikálók, azonban ragyogó isteni jómódban élnek: milliókat nyernek, vesztenek esténként. Hazafias gondok nem bántják szíveiket. Futtatnak paripáikkal a gyepen….”

Ma hol és hogyan élnek a hatalmi elit emberei? A nagy kommunista vezetők sem a tömegeknek szánt külvárosi lakótelepeken tengették napjaikat, hanem rózsadombi villák pazar miliőjéből szónokoltak a puritán életvitel nagyszerűségéről.

Úgy látszik, ez nem változott. Manapság a milliárdokban dúskáló, a magyar valóságtól fényévnyi távolságokra élő, hatalmáért amorális eszközökkel is küzdő kormány magatartása megdöbbentő hasonlóságokat mutat a közel 120 évvel ezelőtti magyar világgal.