Egy politikai végrendelet legendája – Antall József és Orbán Viktor utolsó beszélgetése

A politikai legendárium szerint a rendszerváltás utáni első miniszterelnök halála előtt fontos beszélgetést folytatott a fiatal Orbán Viktorral, ami az alkalom drámaisága miatt is önmagán túlmutató jelentőségű politikai végrendelkezésként vonult be a köztudatba.

Több mint 28 éve annak, hogy elhunyt Antall József, Magyarország rendszerváltás utáni első miniszterelnöke. Megítélése politikai szempontból nem egyszerű, de most nem az ő történetét kívánjuk felidézni. Az biztos, hogy hálátlan történelmi feladatot vállalt, ahogy az is, hogy különleges karaktere egy ma már nem létező politikus típust testesített meg. Művelt (!), történelmi felelősséget vállaló úriember volt. Pártja vezéreként pedig nem csak az MDF jövője foglalkoztatta, hanem az Ellenzéki Kerekasztal több kulcsszereplőjének pályafutása is.

Mikor látta, hogy elképzeléseit nem tudja már végigvinni, erre méltó és alkalmas embereket keresett. Közéjük tartozott az akkor 30 éves Orbán Viktor. A sokak által idézett történet szerint halála előtt nem sokkal telefonon beszélt az akkor még ellenzéki Orbánnal. Egyrészt van egy nagyon erős személyes vonatkozása ennek, hisz egy ilyen drámai pillanatban csak a különböző okokból legfontosabbnak tartott személyekkel beszél valaki. Másrészt mai szemmel szinte elképzelhetetlen, hogy egy politikus „ellenfelével” ilyen kapcsolatba kerüljön. A beszélgetést sokan, sokféleképpen interpretálták. Valaki szerint végrendelkezés történt, mások szerint csak intelmekkel látta el a még fiatal, nagyreményű párt vezetőt.

A maguk módján nagyra tartották egymást, és Antall nagy jövőt jósolt Orbánnak, viszont az utolsó beszélgetés megtörténte, illetve főleg annak tartalma sosem nyert teljes bizonyosságot. Talán a néhai miniszterelnök nem jelölte ki az általa megálmodott politika és jobboldali pártszövetség örökösévé, talán nem adott át kulcsfontosságú információkat.

Az viszont bizonyos, hogy az MDF lassú széthullásával képviselet nélkül maradt konzervatív keresztény tábort Orbán örökölte. Ez pedig fontos szavazóbázist jelentett értékelvűsége, és ebből következő hűsége miatt. Márpedig Orbánnak szüksége volt valamilyen, akár szimbolikus legitimációra ahhoz, hogy ezek a választók őt tekintsék jövőbeli vezetőjüknek, aki véget vet a ’94-ben-ben kormányt alakító MSZP letaglózó ciklusának és irányt mutat a kétségbeesett jobboldalnak.

Kezdetben a farmernadrágos lázadóra inkább ellenszenvvel tekintettek a konzervatív oldalon, de később megnyerte magának őket, és a kisgazdák megszűnésével végleg csak a Fidesz maradt a jobboldali szavazók többségének. A szimbólumok, és történelmi fordulópontok szerelmesei közül sokan épp Antall Józseffel folytatott beszélgetését tekintik ezen politikai út első lépésének.

Vajon sejthetett-e Antall József bármit abból, amivé a Fidesz lett és ahogyan kormányoz? Valószínűleg nem erre gondolt, ha egyfajta politikai örökösévé tette Orbánt. Már csak személyiségétől is idegen lett volna az, ami ma Magyarországon történik.

(A cikk első változata 2018.01.23-án jelent meg.)