Nyugdíjasoknak szóló ajánlatokkal nem fukarkodik a Fidesz most sem - kár, hogy a legtöbb ígéret megmarad az ötlet szintjén

Nyugdíjasoknak szóló ajánlatokkal nem fukarkodik a Fidesz most sem - kár, hogy a legtöbb ígéret megmarad az ötlet szintjén

Választások előtt a nyugdíjasok úgy érezhetik, mindenki az ő kegyeiket keresi, hiszen sok múlik rajtuk. Nagy létszámuknak köszönhetően gyakorlatilag ők döntik el, ki kormányozzon a következő ciklusban. Most a Fidesz mindenki mást félretéve az idősek esetében maximális sebességre kapcsolt és még a csillagokat is leígéri nekik az égről. Kaptak mindenféle korrekciót, emelést, Erzsébet-utalványt. És ígérik nekik, hogy továbbra is folyamatosan emelik a nyugdíjakat, hiszen a kormány azt szeretné, ha az idősek is részesülnének a gazdaság jó teljesítményéből - ezt Hollik István mondta egy sajtótájékoztatón.

Igaz, 2006-ban nemcsak 13. havi, hanem egyenesen 14. havi nyugdíjat is ígértek a szépkorúaknak - ebből egyelőre, még nyolc évnyi kétharmados Fidesz-KDNP-kormányzás alatt sem valósult meg semmi.

Egy biztos, a kormány pusztán a kommunikáció szintjén olyan kiemelten kezeli az időseket, mint még senki. „Aggódnak” értük, hívogatják őket, állandóan nekik fórumoznak, látszólagosan rezsit csökkentenek stb. Az elmúlt fél év kampányát gyakorlatilag rájuk építették. Ilyen erős „lájkvadász” hadjárattal a szocialista ciklusok idején nem találkozhattunk.

2010-ben az MSZP kedvezményes internetet ígért és azt, hogy megvédik a társadalombiztosításon alapuló nyugdíjrendszert. Azt hirdették továbbá, hogy 2011-től újabb, hároméves nyugdíjkorrekciós programot indítanak, de azt nem határozták meg, hogy milyen mértékűt. A szocialisták az utolsó éveikben nem voltak annyira „rákattanva” az idős korosztályra, Bajnai Gordon például 2009-ben visszavonta a 13. havi nyugdíjat. Bár Gyurcsány Ferenc még 2006-ban is előszeretettel fürdött az idősek imádatában, akkor sem tettek óriási ígéreteket, fokozatos járulékemelést, valamint az egészségügyi- és szociális rendszer fejlesztését lebegtették.

De a szocialisták még korábban, 2001-ben sem tettek eltúlzott gesztusokat a szépkorúak felé, mindössze egy egyszeri 19 ezer forintos nyugdíjkiegészítést ígértek – igaz, ez pont elég volt ahhoz, hogy hozzásegítse őket a választások megnyeréséhez.

Horn Gyula még 1997-ben ingyen utazást ígért a MÁV járatokon a 65 év felettieknek, az év öt hónapjában pedig ingyen repülőjegyet. Az ígéret szépséghibája volt, hogy 70 év felett amúgy sem kellett fizetni a belföldi utazásért, az ingyen repülőjegy pedig nem jött össze. 

Ezzel szemben Orbánék Matolcsyja 2016-ban letett egy csomagot a kormány asztalára, melyre nem szerényebb képet festett, mint azt, hogy a gazdaságunk csodálatos ívelésének köszönhetően 25 év múlva utolérjük Ausztriát, így a mi nyugdíjasaink is az osztrák életszínvonalon dőzsölhetnek majd.

Eközben a 20-as, 30-as korosztályt nem kecsegtetik semmivel, Orbánnak a fiatalok számára nincsenek ígéretei, víziói, még csak látszatintézkedések sem, még alamizsnát sem kapnak, őket nem próbálja senki itthon tartani. Menjenek csak, ne rontsák itt a levegőt! – gondolja a Fidesz.