Összefogás egy kiégett despotával szemben? - Az egész ellenzék felháborodott a Jobbik büntetésén

Az LMP-s Sallai Róbert Benedek kijelentette, ő is fog utalni 5000 forintot a Jobbik számára, de nem ő az egyetlen politikus, aki így érez. Az MSZP az üggyel kapcsolatos közleményében azt írja: “Úgy tűnik, hogy a választások közeledtével a Fidesz már a látszatra sem akar adni: minden állami szervezetet a szolgálatába állít a kampányban, az ügyészség után most az Állami Számvevőszék a soros”.

Sallai Róbert Benedek egy, a Facebookra posztolt véleményében a úgy fogalmazott: ,,nincs olyan jó érzésű ember, aki el tudná fogadni azt, hogy a Fidesz - felhasználva egy állami szervezetet - szétver egy ellenzéki pártot.” Sallai azt is leírja, hogy ő bár nem Jobbik szimpatizáns, de igenis demokratának tartja magát és emiatt elfogadhatatlan számára az, hogy a Fidesz dönti el ki indulhat a 2018-as országgyűlési választáson, és hogy a választások előtt tudatosan ,,vegzálják” az ellenzéki pártokat, így befolyásolva annak eredményét.

Sallai ,,azért fog utalni 5000 forintot a Jobbik számlájára, mert meggyőződése, hogy a választóknak, a magyar embereknek van joga arról dönteni, hogy hol az LMP, a Jobbik, vagy Fidesz helye - nem a kormánynak.” Úgy látja, az LMP-hez méltatlan lenne, ha az végignézné a demokrácia újabb lábbal tiprását, így Sallai másokat is biztat, hogy segítse a Jobbikot.

,,Segítsük meg a Jobbikot, nem a Jobbikért, hanem a demokráciáért” – írja Facebook-oldalán. Sallai nem az egyedüli, aki elítéli a kormány által megrendelt ÁSZ-döntést a Jobbikkal szemben.

Az MSZP is elfogadhatatlannak tartja és úgy látják, hogy ,,a Fidesz már a látszatra sem akar adni”, ugyanis már számos állami szervezet után az Állami Számvevőszéket is bevonják a kampányba, hogy a saját malmukra hajtsák a vizet. Emiatt feljelentik a Fideszt az ÁSZ-nál. Az MSZP szerint a kormánypárt tiltott pártfinanszírozást valósított meg, amikor a fideszes vezetésű XVIII. kerületi önkormányzat 30 millió forintos kiadványon népszerűsítette a városrész országgyűlési képviselőjét.

Az üggyel kapcsolatosan Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország (TI) jogi igazgatója az Indexnek azt mondta: ,,Az Állami Számvevőszék évtizedekig azt tettette, hogy maximum annyi hatalma van, mint Anglia királynőjének, most pedig hirtelen rájött, hogy valójában akkora hatalma van, mint az Egyesült Államok elnökének” – és ez az, amit a kormány most durván ki is használ, az egyetlen kormányváltó erőt a földbe próbálja tiporni.

Az elkötelezetten baloldali Kettős Mérce hírportál is kiáll a Jobbik mellett, azt írják:

,,Ha a pártállam anyagilag tönkre teheti politikai ellenfelét, a legerősebb ellenzéki pártot fél évvel a választások előtt, akkor mi az, ami megállítja, hogy bárki mással ezt tegye? Mi az, ami megakadályozza, hogy a védelmünket szolgáló törvényeket ellenünk is használja?”

A Romano Kraj Jogvédő Egyesület csongrádi elnöke szerint elfogadhatatlan lenne, ha egy ellenzéki pártot megszüntetnének a választás előtt, így elítélik az Állami Számvevőszék által a Jobbikra kiszabott, 660 millió forintos büntetést. Ugyanígy érez Seres László újságíró, aki szerint ,,az történt, hogy az ÁSZ egyáltalán nem volt kíváncsi a Jobbik elszámolására. Ha kíváncsi lett volna, akkor két munkanappal később is befogadja a Jobbik papírjait.”

A fideszes képviselők közül a frakcióülés után, név nélkül többen is kritikus véleményt fogalmaztak meg, amely szerint az ÁSZ a Jobbik megbüntetésével „összerántotta” az egész ellenzéket, hiszen szocialista, DK-s, LMP-s képviselők tiltakoztak a Jobbik megbüntetése ellen.

A Fidesz zárt frakcióülése alatt a nagyobbik kormánypárt képviselői közül többen is azt mondták az ATV munkatársának: „az ÁSZ túltolta a biciklit”.