Kinek jár a Kossuth-díj?

Kinek jár a Kossuth-díj?
Fotó: zsurpubi.hu

A Kossuth-díj a legmagasabb állami kitüntetés, amit a kommunista hatalomátvétel idején, 1948-ban alapítottak. Igaz, hogy pár éve az 1848-as forradalom százéves évfordulóját ünnepelte az ország, igaz, hogy újjáépítés kezdődött meg, na de kikkel, és milyen gyalázatos évek következtek! Ahogy mondani szokták, csöbörből vödörbe, forradalmi évforduló ide vagy oda, sajnos a kitüntetés megalapítását követő hosszú évtizedeken keresztül nem sikerült Kossuth nyomdokaiba lépni.

A Kossuth-díj a rendszerváltást követően is megmaradt, évenként ítéli oda a kormány a magyar kultúra műveléséért és ápolásáért az általa kiválasztott érdemeseknek. Mert akárhogyan is nézzük, szemezgetünk a ma már a Wikipédián is megtalálható Kossuth-díjas művészek és tudósok névsorából, azt találjuk, hogy minden rendszer a neki „jó szolgálatot tevő” embereket tüntette/tünteti ki.

Persze minden évben akadnak szakmai szempontok alapján kiválasztott, kimagasló teljesítményt nyújtó díjazottak is, de igen gyakran belecsúsznak a névsorba az adott kormánynak kedves személyek. Idén is vannak olyanok az elismerésben részesülők között, akiknek neve meglepetésként ért minket, és nem értjük, miért jár a legmagasabb állami elismerés egy arra talán nem éppen érdemes művésznek. Ki-ki döntse el magában, vagy némi utána olvasást követően azt, hogy az idei Kossuth-díjakat az arra valóban legméltóbbak kapták-e!

Az is igaz, hogy nehéz igazságosnak lenni művészeti kérdésekben, ugyanis sok esetben szubjektív annak megítélése, ki az igazán jó színész vagy énekes, melyik az az író, aki mindenképpen kitüntetésre érdemes. Nehéz ilyen döntéseket a szakmai fórumukra bízni, hiszen nem ismeretlen jelenség a szakmai féltékenységből, irigységből meghozott, rossz javaslat sem. Mindenesetre az biztos, hogy eddig bármilyen színű kormány is volt hatalmon, sosem feledkeztek meg a számukra fontos emberek kitüntetéséről, hiszen az, hogy ki melyik miniszterelnök regnálása idején kapja a díjat, nagyban meghatározza későbbi politikai elköteleződését is.

A mai Magyarországon elvétve akadnak olyan művészek, akik politikai meggyőződésüket előtérbe helyezve nem vesznek át az adott vezetéstől egy Kossuth-díjat; a rendszerváltás óta erre csak egyszer volt példa: Blaskó Péter színművész 2008-ban Gyurcsány Ferenc személye elleni tiltakozásul nem vette át a díjat. 2011-ben újra megkapta az elismerést, az Orbán-kormánytól már elfogadta.

(A cikk első változata 2017. 03. 16-án jelent meg. Aktuálisabb mint valaha.)