Szép dolgok ezek? Fütyülnek rá!

Szép dolgok ezek? Fütyülnek rá!
Fotó: istockphoto.com

Lángoló autók, utcakövekből emelt barikádok, felborogatott kukák - egy komolyabb tüntetés velejárói tíz éve. „Orbán, takarodj!”- ozó, kiabáló, fütyülő és sípoló demonstrálók – egy állami ünnepi rendezvény velejárói mostanában. Szép dolgok ezek? Nem annyira. De jogos reakciók? Lássuk!

A fütyülő-vita újra csúcsra járt március 15-e előtt, alatt és után. Juhász Péter és az Együtt hagyományt teremtett abból, hogy ahol Orbán Viktor megjelenik a nyilvánosság előtt, ott jól kifütyülik, szétsípolják a beszédét. Juhász azt mondja, tartalmi, értelmes viták híján nekik ez a lehetőségük maradt, hogy kifejezzék, szerintük nem jó irányba halad az ország.

Hogy Együtték ezt törvényesen megtehetik, arról már bírósági papírjuk is van, ez tehát nem lehet vita tárgya. Az már igen, hogy szép dolog-e, amit csinálnak? Szerintem nem, mert optimális esetben, egy nemzeti ünnepnek nem erről kellene szólnia. Ahogyan optimális esetben barikádoknak sem kellene épülniük, autóknak sem lángolniuk, kukáknak sem borulniuk. De a lényeg éppen ez, hogy a fenti reakciók nem optimális esetben születnek, hanem arról adnak markáns visszajelzést, hogy valami nagyon nincsen rendben Magyarországon. Mint ahogyan nagyon nincsen arányban a kiváltó okok, illetve az azokra adott radikális, figyelemfelhívó reakciók társadalmi megítélése.

Mert persze, nem örömteli látvány egy kormányellenes megmozdulás után a belváros egy része. Senki nem örül annak, hogy több millió forintos kár keletkezik, de hol van mindez ahhoz képest, hogy esetleg Gyurcsányék aljas hazugsággal, az államháztartási adatokat meghamisítva nyerhettek választást.

Persze, nem jó látni, hallani azt sem, hogy nemzeti ünnepeink manapság füttykoncertes balhéba torkollnak, de azok a fideszesek, akik mindezt az ünnep méltóságára hivatkozva veszik zokon, ha másra nem, gondoljanak csak arra a mintegy száz honfitársukra, akik halálra fagytak télen. Sokan a saját házukban. A Fidesz-kormány 7. évében.