Amerikai külügyi szakértő: Orbán nem fog meghívást kapni a Fehér Házba

Amerikai külügyi szakértő: Orbán nem fog meghívást kapni a Fehér Házba
Thomas O. Melia

Thomas O. Melia, volt amerikai külügyi helyettes államtitkár interjút adott a HVG-nek, mely beszélgetés gerincét a magyarországi demokrácia állapota adta.

Melia közölte, az amerikaiak tudják, mi folyik Magyarországon, s jelentéseikkel, felhívásaikkal, konferenciákon való beszédeikkel a magyar közvéleménnyel is tudatni akarják, jól ismerik és aggodalommal figyelik a hazai folyamatokat.

A jelenleg elemzőként dolgozó amerikai szakember közölte, 2010 óta folyamatosan súlyos károkat szenved a magyar demokrácia, s nem elfogadott, ahogy Orbánék elhallgattatják a másként gondolkodókat, legyenek azok civilek, újságírók vagy akár egyszerű állampolgárok.

Thomas O. Melia kiemelte, szerencsére még nem süllyedtünk Szaúd-Arábia, Üzbegisztán, Egyiptom vagy Oroszország szintjére – egyelőre.

Melia azt is említette, hogy amíg nem változik a helyzet itthon, Orbán nem fog meghívást kapni a Fehér Házba, de ez egyébként is legfeljebb csak a miniszterelnök egójának lenne fontos, az ország fejlődése szempontjából sokkal fontosabb, hogy olyan ellenzéke legyen a Fidesznek, mely képes Orbánékat legyőzni.

Az amerikai külügyér a mindent elárasztó Soros-kampányról azt mondta, a magyar emberek már éltek olyan korokban, amikor a kormány szisztematikusan becsapta és félrevezette őket, így mára megtanultak a sorok között olvasni. Melia bízik abban, hogy az emberek elég okosak ahhoz, hogy képesek legyenek megkülönböztetni a propagandát a valódi hírektől.