A civilek ellen hergelő Szita Károly körül sok a "szemétség"?

A civilek ellen hergelő Szita Károly körül sok a  "szemétség"?
Szita Károly
Fotó: Facebook/Szita Károly

Tegnap mi is megírtuk, hogy a Fidesz ügyeletes hangulatkeltője így az év végén Szita Károly, Kaposvár polgármetere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke lett, aki azzal az ízléstelen levéllel hallatta ismét hangját, melyben polgármester kollégáit szólítja fel, hogy ne adjanak helyt a Soros „bevándorlásszervező irodáiként” működő civil szervezeteknek. Wittinghoff Tamás, Budaörs első embere meglehetősen nyersen és őszintén reagált Szita küldeményére.

De Szita nem csak ezzel került be ismét a hírek fősodrába a napokban. Kaposmérő Fidesz által is támogatott (!!!) polgármestere, Prukner Gábor ugyanis nem kevesebbet állított egy lakossági fórumon, mint hogy Kaposváron hulladékmaffia működik, melynek feje nem más, mint Szita.

A Magyar Nemzet utána járt a történetnek, melynek kezdete 2010-re tehető. Akkor kötött ugyanis szerződést Kaposmérő és Kaposvár, mely megállapodás értelmében a somogyi megyeszékhely szemetét öt éven keresztül Kaposmérőbe szállítják, s ezért Kaposvár a megállapodásban rögzített díjat lett volna köteles fizetni.

Szita városa azonban a kaposmérői polgármester állítása szerint egy fillért sem fizetett, sőt, megpróbálták a korábban kötött szerződést érvényteleníti, amely eljárás miatt Kaposmérő perelt, s ezt a pert Kaposvár el is vesztette. Zajlik még egy 114 milliós kártérítési per is Szita városával szemben.

Kaposváron a korábban megtelt szemétlerakó telep helyett újat építenek, a Fidesz által megállítani kívánt Unió által folyósított támogatásból, mely nem kevesebb mint 5,7 milliárd forint. Ám ahogy az Fidesz-közeli beruházásoknál lenni szokott, a pályázók „alábecsülték” a költségeket, így a hulladéklerakó bekerülési költsége jelenleg már 6,3 milliárd forintnál tart.

A történetben érdekes, hogy az új hulladéklerakó egyes elemei nagyon magas, 90% körüli uniós támogatással valósultak meg, így felmerül a kérdés, az Unió tisztában volt-e azzal, hogy a környéken lenne kommunális szemétlerakó lehetőség, pl. a már említett Kaposmérőben.

Szita Károly egyébként a Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Társulás elnöke is, s a környezettudatos hulladékgazdálkodás jegyében pl. Mészáros Lőrinc egyik cégének, a ZÁÉV Zrt.-nek egyik alvállalkozóját bízták meg építési törmelék elszállításával, a sittet pedig a kaposújlaki erdőben (!!!) szórták el.