És ezt most akkor hogy? - Pár nap alatt eltűnt félmillió Jobbik- és LMP-szavazó a Závecz Research kutatásából

December 8-án a Magyar Nemzet publikálta azt - az akkor friss - a kutatást, melyet a Závecz Research az LMP megbízásából készített.

A felmérés mind a teljes népességen belül, mind a biztos választók körében tekintélyes Fidesz-előnyt mutat. A második helyen a Jobbik áll. A legerősebb ellenzéki pártot Závecz Tiborék 13%-ra mérték az össznépességen belül, ami a Vona-párt novemberi eredményéhez képest 3%-os növekedést mutat. A felmérést készíttető LMP pedig 7%-ot kapott volna egy december eleji szavazáson.

A Magyar Nemzet Az MSZP nyakán az LMP címmel jelentette meg a kutatási eredményeket, ugyanis a szocialistáknak 8%-os támogatottságot mért a Závecz Research.

Tegnap a HVG-n pedig megjelent egy ugyancsak december elején, 1000 fős mintán felvett, ugyancsak a Závecz Tibor intézete által készített kutatás eredménye, mely a Fidesz folyamatosan növekedése mellett zuhanó Jobbikot mutat.

Olyannyira, hogy a tegnap publikált számok szerint a Jobbik 9%-on áll, az LMP-t pedig a népesség 5%-a támogatná. Mindeközben a válságban lévő szocialista párt támogatottsága - melynek minden héten új koncepciója van az összefogásra, s szinte havonta mutat fel egy újabb miniszterelnök-jelöltet – stabil, 8%.

Felmerül a kérdés: a valószínűleg ugyanabban az időszakban, ugyanazon kutatóintézet által készített két kutatás hogyan mutathat ennyire eltérő eredményeket a Jobbik és az LMP esetében?

Hova tűnhetett az egyik felméréstől a másikig 4%-nyi (kb. 320 ezer) jobbikos és 2%-nyi (kb. 160 ezer) lmp-s, azaz közel félmillió ellenzéki szavazó?