Világszabadságot akart, magyar forradalmat csinált - 200 éve született Petőfi Sándor

200 évvel ezelőtt, január elsején született Petőfi Sándor. Mint az köztudomású, nem Petőfi Sándorként, hanem Petrovics Sándorként anyakönyvezték a költőt. Hogy mi mindennel foglalkozott igazságtalanul rövid életében az egyik legnagyobb és legismertebb magyar költő?

Petofi_comicstyle

Statisztált színházban, volt házitanító, lelkes katona, akit egészségi állapota miatt szereltek le, majd lett országgyűlési másoló, német nyelvű regények fordítója, segédszerkesztő, a pesti nemzetőrség főhadnagya, az Életképek társszerkesztője, bukott képviselő, százados, a vízaknai csata résztvevője és végül tiszt Bem seregében.

Minden körülmények között lánglelkű forradalmárként élte életét. Nem érdekelte, ha gyalog kellett mennie Debrecenből Pestre csak azért, hogy kiadassa verseit. Tudta, érezte, neki sikerülni fog, megcsinálja minden idők egyik legnagyobb költői karrierjét.

Szerelmes volt, és egy egész ország könnyezte meg romantikusan érzelmes fellángolásait. Forradalmat akart, szervezkedett, és HAMAROSAN már egy egész nép skandálta vele, hogy „rabok tovább nem leszünk”. Félelmetesen ráérzett és rátapintott a tizenkilencedik század nagy és kényes kérdéseire, pontosan tudta, hogy mit és hogyan kell kimondani a magyar költészetben.

Nem félt a konfrontációtól, bármilyen magas rangú vagy elismertségű embernek képes volt hátat fordítani. Legyen az Vörösmarty Mihály, vagy éppen Jókai Mór, de lehetett éppen Mészáros Lázár hadügyminiszter is. Nem volt simulékony, ahogyan megalkuvó sem. Dacolva testi gyengeségével, dacolva elképesztő költői zsenialitásával, mindenét és mindent feláldozott a szabadságért.

Szilveszter éjszakáján született. Január elsején anyakönyvezték. Ha megkérjük az utca emberét, hogy gyorsan soroljon fel három nagy magyar költőt, az egyik biztosan Petőfi Sándor lesz. De még az is lehet, hogy egy kicsit tájékozottabb külföldinek is beugrik Petőfi neve, ha hallott már a magyar irodalomról. Talán nincs is olyan magyar irodalomtankönyv, amelyben ne szerepelnének versei.

Világszabadságot akart, magyar forradalmat csinált. Ő volt Petőfi Sándor.