És te mikor jössz haza, kisfiam?

Lajos és Rózsika szerényen éldegélnek. Nem volt sok választásuk, hogy másként legyen. Lajos 110 ezer, Rózsika 95 ezer forintos nyugdíjat kap több mint negyven évi munkáért. Most kuporgatnak, takarékoskodnak, nem járnak el otthonról.

Magyarorszag_Vege_comicstyle

Szeretnének adni a gyereküknek is, de sajnos ez egy évben egyszer, tíz-húszezer forint erejéig sikerül, bár a gyerek nincs rájuk szorulva. No meg amúgy is, már az unoka is Angliában fog megszületni. Az egy szem fiuk, akire egész életük munkáját tették fel, már két éve Leicesterben dolgozik.

Noha egy albérletben lakik, de rengeteg munkája van, így tud félretenni is. Villanyszerelő. Szeretné, ha a szülei egy kicsit kimozdulnának, ha ellátogatnának hozzá, de Lajos és Rózsika is félnek attól, hogy odakint túl sok költségük adódna. Azért is folyton szorongnak, mi lesz, ha éppenséggel külföldön szorulnak kórházi kezelésre.

Szerintük az annyiba kerülne, hogy még az egyetlen, másfél szobás öröklakásukat is eladhatnák itthon. Szóval hajthatatlanok. A minap azonban kaptak egy levelet. Küldött nekik a fiuk két repülőjegyet és a borítékban mellékelte még egy nagy élelmiszer-áruházlánc egyik üzletében tett bevásárlása blokkját is, amit forintba is átszámolt nekik. 

Lajos és Rózsika nem hittek a szemüknek. Osztottak, szoroztak, aztán elkezdtek becsomagolni az utazáshoz. Indulás előtt még beszéltek a gyerekükkel, aki megnyugtatta őket, hogy a gyógyszerek is sokkal olcsóbbak, mint Magyarországon. A telefonban, mint mindig, azért most is megkérdezte Rózsika:

- És te mikor jössz haza, kisfiam? - de már megint nagy csönd fogadta a kérdést a túlsó oldalon.