#hetiAdy: Kelet vagy Nyugat?

Kelet vagy Nyugat? Nem mai keletű a kérdés. Mióta letelepedtünk a Kárpát-medencében, újra és újra választás elé kényszerül a magyarság. A kérdés ma - főleg augusztus 20-án - is aktuális, az ország jelenlegi vezetésének választása azonban elég egyértelműnek tűnik.

”Kompország, Kompország, Kompország: legképességesebb álmaiban is csak mászkált két part között: Kelettől Nyugatig, de szívesebben vissza” - fogalmazta meg Ady Endre Magyarország kettős valóságát az Ismeretlen Korvin-kódex margójára című publicisztikájában is. Az oroszbarát és az Európai Unióban ellenséget vizionáló, egyre inkább kelet felé húzó magyar politika már sokszor bukáshoz vezetett. Mit érzett meg mindebből a huszadik század első évtizedében a látnok költő és publicista? A lényeget, ami nem több, mint az országot szétfeszítő, széthúzó, egymásban ellenséget látó erők folytonos összeütközése. A nacionalizmus és a keleti múltba visszavezető gyökerek bűvös fogságába zárva, önigazolásképpen is oly sokszor ostorozta már a magyarság a "dekadens nyugati világot". Ady ugyanezen cikkében a következő gondolatok is olvashatók:

„…Nagy vagy, én népem, nagy vagy, én népem: ezer éve élsz folytonos harcban Európával, csapatokat gyűjtöttél közben, holott véreztél. De a gondolatot nem engedted győzedelmeskedni gyermekeid koponyáin, úgy élsz Európa közepén, mint eleven tiltakozás az állati élet megszűzietlenítése ellen. És hogy most utolsó dátuma járt le az Időnek, hatalmasabban kelsz fel, mint valaha: zajlik a tatárság a Kárpátok alatt. Kompország megindult dühösen Kelet felé újra: egy kis sarka leszakadt a kompnak, ott maradt a nyugati partok táján vagy tízezer emberrel; mi lesz ezekkel? …”

És most mi lesz a vége a Brüsszel elleni hadakozásnak? Leszakad a komp egyik sarka, vagy az egész ország végleg kelet felé fordul? 2022-ben megkapjuk a választ.

(A cikk első változata 2018. 01. 07-én jelent meg.)