Meghalt Tőkéczki László

2018. január 8-án elhunyt Tőkéczki László Széchenyi-díjas történész, politológus, publicista, az ELTE docense. Nemzedékek végeztek az ELTE történelem szakán, akik tanítványainak mondhatják magukat.

A szikszói születésű Tőkéczki 1975-ben diplomázott az ELTE történelem-német szakán. 1989 óta tanított az ELTE művelődéstörténeti tanszékén, ahol haláláig dolgozott. Hivatástudata, pedagógiai elhivatottsága, valamint a tudomány tisztelete az ELTE legértékesebb és legnépszerűbb tanárai közé emelték.

Széles körű közéleti és történelmi ismeretterjesztő tevékenységet fejtett ki, többek között tagja volt a Duna Televízió alapító kuratóriumának, a Református Tehetséggondozó Alapítvány elnökeként dolgozott, de a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) alelnökeként is tevékenykedett, valamint a Valóság című folyóiratot is szerkesztette. Aktívan részt vett a Protestáns Közművelődési Egyesület megalapításában, illetve a Dunamelléki Református Egyházkerület világi főjegyzője, főgondnoka is volt.

Fő kutatási területének a sajtó- és eszmetörténetet, valamint a protestáns egyház történetét tekintette. Kimagasló szellemtörténeti munkája elsősorban Prohászka Lajos neveléstudományi jelentőségének bemutatásában, majd Tisza István politikai és történelmi szerepének újraértelmezésében teljesedett ki. Nem titkolta sosem nemzeti érzelmeit, konzervatív világlátását, ugyanakkor szemináriumain mindig helyet adott az értelmes és értékes vitáknak. 67 éves volt, temetéséről később intézkednek.