Kivágták Beethoven fáját Martonvásáron – Ebben is a Fidesz keze lehet?

250 éves martonvásári csertölgy, amely már akkor is állt, amikor a zeneszerző 1806-ban ott fejezte be az Appassionatát, és a Brunszvik család kastélyának parkjában élt. Dréher Antal is itt tervezgette tavaszi sörkülönlegességeit, no meg persze itt gyűjtötték a makkot generációk óta a fa csodálói. Augusztusban egy vihar letörte egyik ágát, majd karácsony előtt ki is vágták.

Forrás: Facebook

Több szakértő sem érti, hogy miért nem lehetett megmenteni. Különösen azért, mert a növény történetesen a Magyar Tudományos Akadémia Mezőgazdasági Kutatóintézetének a központja előtt díszelgett, amely pedig a növényekhez értő hazai tudósok fellegvára. A Facebookon kialakult vitában többen úgy vélik, hogy egy a fideszes városvezetés által az országgyűlési kampányra időzített beruházásnak is útjában lehetett.

Az ítélet indoklása szerint a matuzsálem 70 százalékosan beteg volt, környezetére veszélyt jelentett, mármint a nagy üres rétre – fogalmaz a Facebookon a szomszédos Tordason élő Vida Antal biológus.

 „Mindezt a leépülést persze mostanáig nem látta senki ott bent az akadémiai kutatóban. Nem volt az országosan védett arborétum gondozói és fenntartói között sem olyan briliáns következtetőkészséggel megáldott ember, aki tudja, miért kopogtat a harkály, hol vés lyukat az odúbanköltő madár, vagy miért szárad el egy csuklónyi ág a koronavégen? Mindenki ott ment el mellette évtizedek óta, nap mint nap, munkába jövet és menet. Fejekben a mindennapok feladatai, a futó projektek: növényvédelem, klímaváltozás hatásai, miegymás. A 250 éves csertölgy halálát pedig okozta a fránya természet, meg az ő egyre gyakrabban őrjöngő szelei. Biztos pótolva lesz egy másikkal. Egy negyed évezred múlva az is lesz ilyen térdremegtetően monumentális és a nagyon optimisták szerint, olyan is lesz majd, aki látja” – fejtette ki véleményét a szakember.

Forrás: Facebook

Többen is úgy vélik ugyanakkor, hogy a famatuzsálem iránt nem véletlenül lanyhult a figyelem. Az akadémiai intézethez MTA Agroverzum néven új látogatóközpontot építenek, e munkálatok nagyjából a fa kivágásával egy időben meg is kezdődtek. A megújult parkot 2018 júniusától csodálhatják meg a látogatók – áll a projekt honlapján a közlemény.

A park a martonvásáriak számára továbbra is ingyenes lesz, azaz mindenki másnak fizetnie kell majd. Lesz két új tanösvény, kiterjesztett valóság, új kávézó, Agrobár, betekintés a tudósok világába…

Csak Beethoven fája nem lesz…