Teljesen mindegy, elítélik-e Ahmed H.-t terrorizmusért, a kormány mindenképpen jól fog kijönni belőle

Ahmed H. 2015 szeptemberében Röszkénél köveket dobált a rendőrsorfal felé, hogy ezzel elérje, hogy nyissák meg a határt. Ezt írja legalábbis a vádirat. A kormány számára nagyon fontos per az övé, de bármi is lesz, úgy néz ki, jól fognak belőle kijönni.

Facebook/Magyarország Kormánya

A kormány nyilvánvalóan azt az álláspontot akarja erősíteni, hogy ez a férfi egy terrorista, erről sokat elárul a Facebook-oldala is. Már tavaly is látni lehetett, hogy ez a per kampánystratégiai szempontból egy kulcsfontossággal bíró ügy a számukra és lakájmédiájuk propagandagenerálása szempontjából. Ahmed H.-t első fokon, 2016 novemberében 10 év börtönre ítélték terrorizmus miatt, a kemény ítéletet Orbán Viktor miniszterelnök külön ünnepelte, mikor azt mondta, "tiszta lapokkal játszanak", és "megmondták előre".

 

A másodfokú tárgyalásnak 2017 nyarán lett vége. A közmédia egész napos műsorral készült a jogerős ítéletre, és szánalmas kudarc lett belőle, amikor a szír férfit mégsem marasztalták el. Új eljárást rendeltek el, ez a megismételt tárgyalás folyik a héten is, és télen jöhet az ítélet. 

 

Az ügyészség szerint Ahmed H. erőszakkal (kődobálással) próbált rávenni egy állami szervet (a rendőrséget), hogy valamit tegyen, vagyis nyissa meg a határt, a férfi terrorcselekményt követett el. Völner Pál igazságügyi államtitkár az Echo TV-ben mellékes körülményként említette, hogy a másodfok szerint nem tisztázott teljesen, miért dobálta Ahmed H. a rendőröket. Ha ugyanis szimplán dühében kezdett a rendőrök felé dobálni, bár az is súlyos bűncselekmény és azért is simán kaphat letöltendő szabadságvesztést, valamint ki is utasíthatják Magyarországról, akkor nem lehet szó terrorizmusról.

 

Ha nem ítélik el, akkor a kormány is a saját javára tudja fordítani az eredményt, ugyanis nyilvánvaló célja az igazságszolgáltatás maga alá gyűrése. Ebből nem az következhet majd, hogy Ahmed H. nem terrorista, hanem az, hogy a bíróság is a "terrorizmus pártjára áll", így aztán indokolt lesz még inkább kiterjeszteni ott is a Fidesz befolyását. 

Ennek a kampánynak része a bírákra vonatkozó különböző szabályok farigcsálása, de van egy nyilvánosság előtt zajló csata is, amiben a politikailag kedvezőtlen ítéleteknél elfogultsággal vádolják a bíróságokat, hogy azok „nem az emberek pártján állnak.

Orbán Viktor már 2013 márciusában a Parlamentben bírósági döntésekről fogalmazott meg véleményt. Egész egyértelmű tehát, hogy az igazságszolgáltatásnak fontos gazdasági és politikai ügyekben egyre kevésbé ad szabad kezet a kormány.

 

Ha azonban Ahmed H.-t mégis elítélik, az állami propagandagépezet magas fokozaton tolni fogja, hogy Magyarországon is közvetlen veszélyei vannak a migrációnak, és annak, hogy csak a Fidesz tudja megvédeni az embereket a terrorizmustól.