Orbán szerint az ellenzéki újságírók szabadon írhatnak, a Zsúrpubi fiatal újságíróját mégis vegzálják a helyi Fidelitas tagjai

„Semmi nem akadályozza a kormánykritikus újságírók munkáját” - nyilatkozta a napokban Orbán Viktor a német Welt am Sonntagnak adott interjújában. Ennek ellenére egyik fiatal újságírónknak - mióta a Zsúrpubira ír cikkeket - többször is fenyegetés-gyanús visszajelzéseket adtak a helyi fidelitasos fiatalok.

Szeptemberben kereste meg szerkesztőségünket az a fiatal újságíró, aki a zsurpubi.hu oldalon megjelent első cikke után másfél hónappal már olyan - hol nyíltabb és burkoltabb - visszajelzéseket kapott, amelyek mögött egyértelműen érezhető a fenyegető szándék. Szemtelenül fiatal újságírónk többek között elmesélte azt az esetet, amikor lakhelye belvárosában egy ifjú Fidelitas-tag nyíltan azt mondta neki: „Nagyon meg fogod ütni a bokád, nem kéne az oroszlán bajszát húzogatni, haver!” 

Kollégánkat többen is arra figyelmeztették, hogy Magyarországon nem fog tudni megélni, ha az írást folytatja, ugyanis - mint mondták - itt a hatalom meg fogja találni és megpróbálja majd elhallgattatni, ha nagyon hangos. Ezen „figyelmeztetések” is legtöbbször Fidesz-közeli emberektől érkeztek.

Egy másik eset alkalmával - amiről újságírónk szintén beszámolt - az egyik helyi fideszes „nagyágyú” fia mondta neki kendőzetlenül, hogy: „Jobb lenne vigyáznod!”. Újságírónk hozzátette, nem biztos benne, hogy kapcsolatban van a két dolog, azonban érdekes, hogy a városi rendőrök többször is igazoltatták mostanában.

„Soha életemben nem állított meg még rendőr a városban, mióta azonban ellenzékiként újságírással foglalkozom, hirtelen megszaporodtak az ilyen esetek” - fakadt ki kollégánk. Bár a fiatal újságíró az elmúlt hónapokban saját nevén írta cikkeit, most arra kért, hogy - több, a retorziótól szintén tartó munkatársunkhoz hasonlóan - egy nick névre módosítsuk újságírói profilját, ugyanis a fenti esetek miatt nem meri felvállalni valódi nevével saját cikkeit.   

Ez hát a mai magyar valóság. Orbán Viktor ezerszer elmondhatja, hogy Magyarországon szabad a sajtó, valamint, hogy semmi sem akadályozhatja a kormánykritikus újságírók munkáját, attól még a tény az tény, miszerint egy újabb fiatal ellenzéki újságíró kénytelen most – véleménye miatt – névtelenségbe burkolózni.

Ez a történet is Magyarország, méghozzá most, 2018-ban.