Tönkretett magyar sikersportágak – Pénz van bőven, de a szakmai és vezetési hiányosságok miatt eredmények már nincsenek

Meglepő, hogy bár a kormány és kifejezetten Orbán fő szenvedélye a magyar sport, több sportágban nagyon rossz kezekbe került a vezetés. Nem csak a focira igaz, hogy hiába dől a pénz, az eredmények negatív rekordokat döntenek, sajnos más sportágakban is elég nagy baj van.

Nemrég Kovács Ferenc, a ’85-ben UEFA-kupa-döntőt játszó Videoton edzője fakadt ki az MLSZ szakmai hiányosságai miatt. A kevés, hozzá hasonlóan még valamit felmutatni képes edzőkollégájával együtt elkészített tanulmányt – ami a magyar foci következő 10 éves stratégiája lehetett volna – fiókba tették, a politika közbeszólt és minden maradt a régiben. Persze a magyar fociról mindenki tudna egy levegővel cifra kritikát mondani, de nem ez az egyetlen terület a sportban, ahol a politikai befolyás nagy károkat okozott. Elképesztő pénzeket öntenek infrastruktúra fejlesztésekbe, illetve a sztársportolók és szakemberek béreire, de koncepció nincs és sok esetben az eredmények is csak romlanak.

A Fidesz tisztogatási stratégiája számos sportág vezetését elérte. Az utóbbi években sorra távoztak – látványosan elzavarva, vagy „önként” – a szövetségek elnökei, vezető tisztségviselői. A Fidesz emberei sokszor a teljes rendszert felszámolták és sóval hintették be utánuk, majd politikai küldött került a helyükre, a szakmai alkalmassági szempontok teljes mellőzésével. Így sikerült látványosan válságba sodorni néhány sikersportágat is.

A kézilabda szövetség élére betolt Kocsis Máté (mi köze lehet ehhez a sportághoz?) regnálásának első jelentős mérföldköve az lett, hogy 2016-ban a magyar kézilabda történetében először sem a női, sem a férfi válogatott nem jutott ki az olimpiára. A pénzcsap ugyan megnyílt a fideszes politikusnak köszönhetően, de az eredmények azóta is szerények és a tendencia sem túl biztató, a minap a férfi válogatott nulla ponttal esett ki az EB-n.

Még ennél is felháborítóbb volt az a puccs, amivel a Magyar Birkózó Szövetség éléről eltávolították a világhírű, olimpiai bajnok, sportvezetőként is kiváló Hegedüs Csabát, és helyére Németh Szilárd (!) politikai komisszár ült be. Látványos eredményeket azóta csak az óriási pénzköltésben tudott felmutatni, az eredmények visszaestek. Sajnos a birkózó világversenyeken a sportolók teljesítményével szinte azonos súllyal esik latba országuk sportdiplomáciai érdekérvényesítő képessége.

Hegedüs a múltja és vezetői tudása révén ebben igen sikeres volt. Az ő idejében szinte minden világversenyről tért haza éremmel magyar birkózó (megérdemelten). A 2016-os riói olimpia azonban arról maradhatott emlékezetes, hogy itt a bírók két érmet is elvettek a magyar birkózóktól, és később be is bizonyosodott, hogy a háttérben egyszerű vezetői manipuláció állt. Az érem nélküli olimpia után az új elnök, a nemzet kidobóembere csak puffogott, de mivel a nemzetközi sportéletben ő egy senki, szavainak semmilyen következménye nem lehetett. Szép dolog hát a 4,5 milliárdos birkózó csarnok, de csak beruházásokkal nem lehet egy sportágat életben tartani.

Említhetnénk még példákat a témában, de ebből is látszik, hogy a kormányzat teljes kontrollt akar gyakorolni az élsport szakmai irányítása fölött is, újabb gigantikus pénzeket beleforgatva, de az eredményeken az látszik, hogy ez többet visz, mint hoz.