Az őcsényi „migránsok” ugyanolyan jogi státuszban voltak, mint azok, akikről Orbán ma azt merte mondani reggeli rádióinterjújában, hogy tulajdonképpen ők jöhetnek

„Nagyon helyes, hogy határozottan, hangosan és érthetően fejezték ki a véleményüket” - mondta Orbán, amikor az oltalmazott státuszú gyermekek nyaraltatásának ötlete miatt kiszúrták az őcsényiek egy helyi vállalkozó autójának gumijait a faluban. Nos, ők éppen ugyanolyan jogi státuszban voltak, mint azok, akikről Orbán ma azt merte mondani reggeli rádióinterjújában, hogy tulajdonképpen ők jöhetnek, hiszen „nem törték ránk az ajtót, hanem bekopogtattak a határátkelőn”.

Összeomlott a kormánykommunikáció. A Fidesz kezdi elveszíteni saját eddigi gyűlöletpropagandáját: az elmúlt években konzekvensen, kivétel nélkül mindenki migráns volt, aki Ázsiából és Afrikából be akart jönni az országba, még akkor is, ha csak át akartak utazni rajta. Kivéve persze, akik offshore cégeken keresztül, feltehetően Orbán strómanjain keresztül intéztek maguknak tízmilliókért állampolgárságot, úgynevezett letelepedési kötvények megvásárlásával. A migránsokkal történő riogatás pedig olyannyira bejött Orbánnak az egybites szavazóknál, hogy nemrégiben még - egy bármelyik Monty Python film jelenetét megszégyenítő módon - a Cegléd városában nézelődő szaúd-arábiai rendőrökre is kihívták a rendvédelmet, mondván, hogy „migráncsok” vannak a városban.

Őcsényben pedig pont ugyanilyen ún. „oltalmazott” gyerekek és azok anyukáinak tervezett nyaraltatása miatt szúrták ki a helyi vállalkozó kerekeit, akiket Orbán ma reggeli beszédében tulajdonképpen szinte már-már invitált az országba. Sőt, éppen Orbán mondta az őcsényi gumikiszúrás kapcsán - jóllehet bűncselekményről van szó -, hogy semmi kivetnivalót nem talál abban.

Eddig nem volt különbség, mindenki migráns volt, akit gyűlölni kell, meg kell állítani; most hirtelen van oltalmazott, akik védelemre szorulnak. De hova tűnt a magabiztos, szinte minden külföldit migránsozó kormánykommunikáció? Hova tűnt Habony Árpi? Őcsénynél még megvolt!