Nem Soros, hanem a Fidesz utaztat külföldieket a tüntetésekre

A fideszes Magyar Idők pártállami lap azt írja, a pénteki diáktüntetésre külföldi csoportokat is hívtak, hogy növeljék a résztvevők számát. Arról viszont hallgatnak, hogy ők rendszeresen ezt csinálják, már hosszú évek óta.

Nem erősségük az igazmondás, na. Több Fidesz-közeli „civil” szervezet is rendszeresen hív meg lengyel tüntetőket Magyarországra, és külföldi tüntetőkkel akarta anno megszervezni az „európai” békemenetet is, amivel a kormány politikája mellett akartak demonstrálni.

A kormánypropaganda azt az álhírt kezdte el egy szerző nélküli Magyar Idők cikkben terjeszteni, hogy külföldi diákok is részt vettek a múlt pénteki diáktüntetésen. Legutóbb azzal próbálkoztak, hogy a tavalyi tüntetések résztvevőinek nagy részét is Soros György utaztatta repülővel Budapestre. Mindkét állítást konkrét bizonyítékok nélkül írták meg, ez hívják klasszikusan „fake newsnak”, vagyis kamuhírnek.

Különösen érdekes ez annak tükrében, hogy a Civil Együttműködési Tanács (CET), elnevezésű „Kárpát-medencei közösségi ernyőszervezetet” például már 2012-ben a lengyelországi Gazeta Polska nevű újság 350 klubját is bevonta a nemzetközi együttműködésbe. Olvasótáboruk Orbánban találta meg a keménykezű, nacionalista retorikájú politikai ideált. Több lengyel és litván tüntetőt is hozatott a kormány a saját propagandájának hatékonyabb terjesztése érdekében.

„Fontosnak tartom, hogy Budapesten legyek, mert így akarom kifejezni rokonszenvem az Orbán-kormány iránt” – nyilatkozta 2012-ben az MTI-nek a lengyel Gniezóból különvonattal Budapestre érkezett két-háromezer fős külföldi különítmény egyik résztvevője. Ez még nem minden, ugyanis a 2015-ös európai menekültválság idején Csizmadia László elnök is élénken figyelte a nemzetközi fejleményeket és mert nagyot álmodni. A CÖF kilépve a közép-európai térségből, már egy európai szintű demonstrációt akart megszervezni, külföldi tüntetők beszervezésével. A menekültválság csúcspontján, 2015 őszén, a Hír TV-ben bejelentette, hogy „hamarosan összeurópai békemenetet indítanak a migráció miatt”.

Bár ez azóta sem valósult meg, nem lehet tagadni, hogy már akkor a külföldiek bevonásán gondolkodtak, mikor „Soros és a külföldi ellentüntetők” nem is voltak téma.