Kövér segített Orbánnak megfutamodni

Tegnap a kormánysajtó megírta (ennek nyomán mi is), hogy Orbán Viktor ott lesz jövő kedden a parlament rendkívüli ülésén, amit a Jobbik kezdeményezésére, de a többi ellenzéki párt támogatásával hívtak össze.

Azonban éppen aznap, január 30-án tárgyal Orbán Sebastian Kurz osztrák kancellárral és Heinz-Christian Strache alkancellárral. Vagyis egészen biztosan nem jelenik meg az Országgyűlésben kedden, hogy magyarázatot adjon a Fidesz három éve tartó gyűlöletpolitikájára, hazugságaira és a migrációval kapcsolatos kettős beszédre.

Rendkívüli parlamenti ülést a képviselők egyötödének aláírásával kezdeményezhetnek. A parlamenti ülésnapot az Országgyűlés elnöke hívja össze, mégpedig a kezdeményező képviselők által javasolt, de legkésőbb az ezt követő nyolc napon belül.

És éppen itt jön a legcinikusabb rész: Kövér Lászlónak több lehetősége is lehetett volna a rendkívüli parlamenti ülés napját kijelölni, ám ő pont január 30-át választotta, mely napon Orbán Ausztriában tartózkodik. Véletlen lenne? Nem hinnénk.

Ha Orbán nincs, valószínűleg a Fidesz és a KDNP képviselői sem jelennek meg az Országgyűlésben, így a napirend előtti felszólalások után a napirendet sem tudják majd elfogadni.

A Házbizottság ma 13 órakor ül össze, utána többet tudunk majd a Fidesz jövő keddi terveiről.