Ilyen, amikor a PROLIhisztor Arany Jánost szaval – Kultúrpolitika powered by Németh Szilárd

Valószínűleg nincs annál méltatlanabb, mint mikor egy Arany János-emlékév fővédnökévé egy Németh Szilárd avanzsálódik. De hát, hallottuk őt már rengetegszer intelligensen megnyilvánulni, és ez a drága jó ember sajtótájékoztatóin keresztül életét szentelte az ország és a magyar emberek megvédésének, a szegények oltalmazásának. És ugyebár elmerülhettünk zseniális latintudásában is, mikor ismeretlen, nyelvrégész oldalát villantotta meg a nagyközönség előtt. Magyar kultúrpolitika, 2018.

Már L. Simon László jelenléte is olyan fordulópont volt a magyar kultúra életében, aminek feldolgozásához súlyos évtizedek kellenek majd, de most, hogy tulajdonképpen egy beszélő disznósajt lett az Arany János-emlékév fővédnöke, nyugtázhatjuk: Magyarország szellemi fejlődése elérte a maximumot.

„Az Arany János bicentenárium fővédnökeként jelenthetem, hogy a költő születésének 201. évfordulóján nyitjuk meg a szülővárosban, a Magyar Kormány támogatásával felújított Csonka-tornyot, Arany János életművének múzeumát” – jelentette be a nagy hírt Németh Szilárd vasárnap a Facebook-oldalán.

Akit hidegzuhanyként ért az „Arany János bicentenárium fővédnökeként” mondatrész, az ráadásul bizonyára nem talál majd szavakat arra, amit kultúrharcos Szilárd a következő nap posztolt:

A nem két agysejttel rendelkező állampolgárnak bizonyára feltűnik, hogy itt valami nem stimmel. Szilárdnak nem. Szilárd vagy hivatástudatból küzd a kultúra ellen immár az Arany János-emlékév fővédnökeként, vagy csak simán elfogadta, hogy őt nem érte utol az evolúció. Sebaj, maradjunk annyiban, hogy hiányos tudati struktúrájával bizonyára nem magányos a Fidesz-frakcióban.

És hogy emlékezik az igényesség irodalmát kimaxoló rezsibiztos az egyik legnagyobb magyar költőre? Hát úgy, hogy szaval. Így:

Aki esetleg nem ismerte volna fel a kiválóan idézett sorokat, annak eláruljuk, hogy a Toldi estéjének felelevenítésével próbálkozott:

„Szeresd a magyart, de ne faragd le” - szóla,
„Erejét, formáját, durva kérgét róla”

Isten, áld áldd meg a magyar kultúrát! Szabadítsd meg Németh Szilárdtól!