Orbán be akarja cserkészni a visegrádiaknak az osztrák kancellárt

A Die Presse nevű osztrák lapban Orbán bécsi látogatása kapcsán - többek között - leírják, hogy magyar kormánykörökben úgy ünnepelték Sebastian Kurz választási győzelmét, mintha maguk nyerték volna meg az osztrák választásokat. A kezdeti lelkesedést árnyalta Sebastian Kurz berlini találkozója Merkellel. Ha Kurz nem csatlakozik a visegrádi országokhoz, akkor Orbán hoppon marad tervével és Nyugat felé teljesen elszigetelődhet. Akkor marad Lukasenka, Putyin, Erdogan és az azerbajdzsáni Alijev társasága.

Pedig nagyon úgy tűnik, hogy Orbán naiv volt, amikor azt hitte, hogy csatlakozik a visegrádi államokhoz, és ezzel erősíti súlyukat az Unióban. Jelzés értékű, hogy a Sebastian Kurz első útjai Párizsba, Brüsszelbe, illetve Berlinbe vezettek. Orbán állítólag megpróbálta meggyőzni Kurzot, hogy utazzon Budapestre, de ő ezt reálpolitikusi mivoltát bizonyítva, visszautasította. 

Az első találkozóért tehát a fiatal kancellár nem látogat Budapestre, hanem Orbánnak kell Bécsbe mennie, amiről sokat elárul, hogy állítólag nem lesz sajtótájékoztató sem. Az is beszédes, hogy míg a magyar fél szerint Kurz viszontlátogatásának időpontját már kitűzték február végére, Bécsből még nem erősítették ezt meg.

A bécsi látogatáson a megbeszélések középpontjában állítólag Európa politikája, a menekültpolitika, illetve a visegrádi országokkal történő együttműködés lesz terítéken. De Orbán a Lengyelországgal szembeni uniós 7. cikk szerinti eljárásról is kíván beszélni. Mint ismeretes, Kurz Brüsszelt támogatta a kérdésben, de Orbán, aki meg akarja védeni a lengyel politikát, újra előhúzza a témát.

A lap információi szerint Orbán találkozik Heinz-Christian Stracheval, a Szabadságpárt vezetőjével is. Orbán ugyanis - az osztrák lapból kiderül - már több éve nem hivatalos kapcsolatot tart fenn a szélsőjobboldali párttal. Előre kíváncsiak vagyunk, hogy Orbánék hogyan fogják kommunikálni a kudarcot.