A Fidesz állhat Vona Gábor Facebook-oldalának megtámadása mögött?

Közleményt adott ki a Jobbik Magyarországért Mozgalom, amiben a Vona Gábor Facebook-oldalát támadó akcióra reagáltak. A dologról az ügyészség is tud már, ugyanis fennáll a személyes adattal való visszaélés vétségének gyanúja.

Tényi István már tegnap éjszaka az V. kerületi Ügyészséghez fordult, hiszen véleménye szerint fennáll személyes adattal visszaélés vétség gyanúja Vona Gábor Facebook-oldala elleni támadás kapcsán. Az oldalt több ezer kelet-ázsiai álkövető lepte el, valószínűsíthető, hogy a Fidesz így akarja lejáratni a nagy népszerűségnek örvendő oldalt.

Tudniillik, több Facebook-oldal is hamis, kelet-ázsiai követők vásárlásával nőtt nagyra, de Vona oldala eddig csak úgynevezett organikus követőkkel rendelkezett. Tényi bejelentésében arról ír, hogy a személyes adattal való visszaélés vétségének megállapításának feltétele a haszonszerzési célzat vagy célzat nélkül is a jelentős érdeksérelem, mint eredmény.

A jelentős érdeksérelem, mint eredmény érintheti a sértett közéletét vagy magánéletét is. Felidézi, hogy a Btk. szerint „aki a személyes adatok védelméről vagy kezeléséről szóló törvényi rendelkezések megszegésével haszonszerzési célból vagy jelentős érdeksérelmet okozva jogosulatlanul vagy a céltól eltérően személyes adatot kezel” az akár 1 évet is kaphat.

A Jobbik közleményben reagált az ügyre, amiben azt írják, a támadás vélhetően a párt lejáratására irányult és az esetet jelenleg is vizsgálják. Egyértelművé teszik, kire vagy kikre gyanakszanak:

„Mint ismeretes, tegnap volt a Fidesz fizetett trollhadseregének első nagy főpróbája, bevetése is, mely valószínűsíthetően nem az utolsó volt. Dark web-es tevékenységük élénkülése szintén gyanakvásra ad okot” – írják.

Az elmúlt hetekben több szakértői elemzés is a Jobbik közösségi médiás tevékenységét ítélte a legjobbnak a politikai mezőnyben, ezért úgy látják, több hasonló támadási-lejáratási kísérlet várható az egyetlen kormányváltó erő ellen a közeljövőben.