Orbán Keleten is elszigetelődik? Éppen most savazza a kormánysajtó a haverját, Erdogant

Törökország vallási szempontból és kulturálisan muszlim ország. Az is köztudott, hogy a törökök nagyon öntudatosak és érzékenyek a hitükre. Erdogan hithű muszlim, akinek a felesége is „kendős”, tehát nem mindegy, hogy Orbán sajtója milyen módon megy neki az iszlámnak. Erdogan ugyanis már többször felemelte a szavát az iszlám leegyszerűsítése, illetve általánosítása miatt.

Orbán keleti nyitását veszélyezteti a kormány befolyása alá tartozó sajtók nem túl szofisztikált támadása Vona Gábor törökországi szereplése miatt. Mint az ismeretes, Vona egy török fiataloknak szóló törökországi előadásban gesztusként, a vendéglátók nyelvén szólalt meg:

„Mi Attila unokái vagyunk, akiknek elve az igazság, akik bátran ellenállnak a rossznak, és senkitől nem félnek, csakis Istentől.”

E mondatát forgatta ki a Habony Árpád irányította, kormánypárti propagandagépezet, miszerint Vona Allahot éltette és a legnagyobb magyar ellenzéki párt elnöke „idegen Isteneket imád”, jóllehet még a kopt keresztények is Allahnak nevezik Istent. A török-magyar kapcsolatok szempontjából azonban egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan, milyen hangsúlyokkal támadják Vonát.

Orbán Nyugaton már „persona non grata”, sőt éppen egy világszervezetnél, az ENSZ-nél is éppen most vágják el magukat. Nem inadekvát kérdés: vajon elegendő lesz-e Putyin, az azeriek, illetve Fehéroroszország „barátsága” a túléléshez, ha Erdogan megorrol Orbánra a kormánypárti média muszlimellenes propagandája miatt?