Lényegi kérdésekről vitázott hat oktatáspolitikus. No, melyik párt nem volt ott? Bingó: a Fidesz!

Lényegi kérdésekről vitázott hat oktatáspolitikus. No, melyik párt nem volt ott? Bingó: a Fidesz!
"Ellenzéki kerekasztal"
Fotó: zsurpubi.hu

Így alakult meg a konferencián - az Orbán-rezsimmel szemben - egy spontán "Ellenzéki Kerekasztal", legalábbis az oktatás terén. Dúró Dóra (Jobbik), Orosz Anna (Momentum), Hiller István (MSZP), Arató Gergely (DK), Kanász-Nagy Máté (LMP), Szabó Szabolcs (Együtt) vitatkoztak a magyar oktatás problémáinak megoldásáról a Civitas Intézet konferenciáján. Az egyébként - meglehetősen kulturált - eszmecsere alapján úgy tűnik, hogy az oktatási rendszer bajainak lényegi kérdéseit illetően megegyeztek a pártok, a megoldási javaslatokat tekintve persze vannak hangsúlyeltolódások.

Feltehetően néhány kormánypárti Stop Soros sajtótájékoztatóval és Orbán Viktor Soros-lidérceket fölénk lebegtető, szellemidéző rádióinterjújával egy időben belemerültünk a magyar valóság fojtogató mocsarába a Civitas Intézet által szervezett oktatási konferencián.

Dr. Vértesy László nyitóelőadásában az oktatásba történő befektetés közgazdaságtani bizonyítottságáról beszélt. „Bizonyított, hogy minden az oktatásba fektetett adóforint megtérül, mind az egyén, mind a társadalom szempontjából”- emelte ki Vértesy az előadásában.

„Túlterheltek a tanárok és a diákok is” - jelentette ki a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, Horváth Péter az előadásában.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke kérdésünkre ugyan árnyaltan, de megerősítette néhány napja tett nyilatkozatát, miszerint a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) vezetésében újonnan olyan vélemények is feltűntek, hogy irányt kellene váltani, és az eddigi bojkottot feladva csatlakozni kell a kormány Köznevelési Kerekasztalához. Mindez azt a látszatott kelti, hogy a Fidesz-ügynökei nem csak az MSZP-be szivárogtak be.

A negyvenéves felsőoktatási tapasztalattal bíró Dr. Seifert Tibor, az ELTE Egyetemi Kollégiumának főigazgatója - nem mellesleg az ELTE hallgatói ügyekért felelős egykori rektor-helyettese - a felsőoktatási rendszer hiányosságairól, illetve a kancelláriarendszer triviális hibáiról beszélt előadásában.  

A szakmai előadások után a politikusi kerekasztallal folytatódott a rendezvény. A Fidesz „természetesen” nem alacsonyodott le a magyar ellenzéki pártok szintjére, a jelek szerint nem akart vitázni a magyar társadalmat érintő lényegi kérdésekről, hiszen most éppen Soros Györggyel, Brüsszellel és legújabban az ENSZ-el vív élet-halál harcot. Kit érdekel ebben a „szabadságharcban” a magyar oktatás? 

Erre vonatkozó kérdésünkre, hogy mit lehet tenni annak érdekében - ellenzékben vagy kormányon -, hogy a kormány gyűlölet-propagandájának minél kevésbé legyenek hosszú távú negatív hatásai gyermekeink értékrendjére, más és más megoldási javaslatokat adtak a szakpolitikusok. Abban azonban megegyeztek, hogy a jelenlegi intoleráns, gyűlöletre uszító kampányok mérhetetlenül károsak, nem csak a gyermekek, de a felnőtt lakosság számára is.