Erős és büszke: Több évet is várhatunk egyes műtétekre

Még a rutinműtétekre is. Több mint 30 ezer beteg szerepel az állami egészségügy várólistáján, így van, ahol térdprotézis-beültetésre csak 2020-ra kapnak időpontot a betegek, de még az egyszerűbb vizsgálatok, beavatkozások esetében is rengeteget kell várni. A páciensek ezért a sürgősségi ellátásban, illetve a magánrendelőkben keresnek megoldást - derült ki a Hír TV egyik friss riportjából.

Brutálisak a várólisták, és már az egyszerű, mondhatni „rutin” beavatkozásokra is nagyon sokat kell várni az Orbán-kormány által nulla alatti szintre lezüllesztett magyar egészségügyben. A Hír TV felkereste Zacher Gábort, a Honvédkórház sürgősségi centrumának vezetőjét, aki elmondta, úgy látja, hogy a helyi sürgősségi ellátás gyakorlatilag mára már elérte a teljesítőképességének határát. Példaként felhozta, hogy 160 betegből legalább 60 valójában nem sürgősségire való problémával keresi fel az osztályt, hanem azért, hogy meg tudja kerülni a hosszú várólistákat.

VarolistaKonzultacio_merleg

A Honvédkórházban nemrég hunyt el egy 58 éves nő, ugyanis szívproblémájával 5 óránál is többet kényszerült várni az orvosra. Sokan vannak, akik egy-másfél évet kényszerülnek várni szívbillentyű-beültetésre, vagy gerincműtétre, emiatt mostanra egyre többen keresnek fel magánrendelőket. Budapesten már a betegek 60%-a ehhez folyamodik, ami persze nem olcsó mulatság. A riportban Haskó László sebészorvos elmondja, szerinte az állami egészségügy termeli ezt az irányváltást, ugyanis a magyar állami kórházak legnagyobb gondja a pénzhiány és a bürokrácia.

A magyar kórházi várólisták pedig egyre hosszabbak. Egy kiterjesztett gerincműtétre az átlagos várakozási idő 379 nap, azaz több mint 1 év. Ez viszont a Dél-Dunántúlon még ennél is több, ott ugyanis átlagosan 580 napot kell várni egy ilyen beavatkozásra, egy nyitott szívműtétre pedig átlagosan 210 napot. Akad olyan kórház is itthon, ahol egy csípőprotézis műtétre közel másfél évet kell várni, és olyan is, ahol a következő térdprotézis műtéti időpont csekély 995 nap múlva esedékes - egészen pontosan az Országos Sportegészségügyi Intézetben.