Így hátráltatja az MSZP a politikai megújulást

Hiába minden politikai burleszk, amatőr, vagy szándékos baki, az MSZMP utódpártja továbbra is megkerülhetetlen politikai szereplőként akadályozza az ország közéleti megújulását. Bármilyen komikus vagy visszataszító ügyeket is produkál folyamatosan, még mindig biztos résztvevője bármilyen balliberális összefogásnak. Az MSZP, a legnagyobb túlélőművész, a rendszerváltozás kudarcának egyik fő letéteményeseként várhatóan újabb négy évig rontja majd a levegőt a Parlamentben.

Rég szerepelt olyan jól baloldali politikus a népszerűségi listán, mint most Karácsony Gergely. Az MSZP miniszterelnök-jelöltje a Medián vonatkozó felmérése szerint Orbánnal áll holtversenyben az első helyen. Bár ez nem jelenti azt, hogy ugyanennyire találnák alkalmasnak is a választók, azért az látszik, hogy mennyit nyert vele az MSZP. Adott egy botrányoktól sújtott, program nélküli szocialista utódpárt, ami a belharcok és a korrupciós ügyek következtében már csak egy maroknyi alkalmatlan vezetőt tud felmutatni. Aztán egyszer csak megszerzi egy másik párt korábbi jelöltjét, akihez mérhető népszerűséggel bíró személyt saját körein belül sosem találna. Bár ez a kormányváltáshoz kevés, a politika színpadán maradáshoz bőven elég. Ráadásul mindezt ajándékba kapta, semmit nem kellett letennie az asztalra.

Valami miatt továbbra is akkora gravitációs mezője van az MSZP-nek, hogy választások előtt mindig odasodródik hozzájuk a fél baloldal, a kisebb pártok így érzik biztosabbnak, hogy bejutnak majd a parlamentbe.

Mindegy, hogy viszonylag fiatalok által alapított újabb formációról van-e szó, mint a Párbeszéd, vagy olyan posztkommunista radikálisokról, mint a DK, a baloldali origó még mindig a morálisan és szakmailag végleg romlott MSZP.

Pedig ez a párt oroszlánrészt vállalt abban a rendkívüli munkában, amelynek eredményeként 28 év alatt egy olyan közéleti, politikai színvonalat sikerült elérni, ami több ponton egy banánköztársaság és egy közép-ázsiai autokrata rendszer szerelemgyerekének is beillene. Ugyanúgy három ciklusban irányították az országot, mint a Fidesz és úgy fest, a jelenlegi kormány főként az ő hibáikból tanulva nőtte ki magát egy jelenleg szinte sérthetetlen hatalmi gépezetté.

Amíg az MSZP nem lép le a színről, addig az egész magyar belpolitikai kultúra számára nagyon nehéz lesz a megújulás. Nem is véletlen, hogy a Fidesz érdekelt egykori legnagyobb vetélytársa megmaradásában.