Változást akarnak: vitázni hívja a Független Diákparlament a pártok miniszterelnök-jelöltjeit

A Független Diákparlament legutóbb Orbán Viktor miniszterelnököt hívta nyilvános vitára, de ő még csak válaszra sem méltatta a változást követelő diákokat. Most a parlamenti képviselettel rendelkező pártok miniszterelnök-jelöltjeit, azaz Vona Gábort, Karácsony Gergelyt, Szél Bernadettet invitálják, de újra megpróbálják meghívni Orbán Viktort is.

A Független Diákparlament úgy látja, a kormány nem nyitott a diákokkal folytatott párbeszédre, ezért most más pártok képviselőit is nyilvános vitára szeretnék hívni. Elfogadhatatlannak tartják ugyanis, hogy a Fidesz még csak válaszra sem méltatta az ő felhívásukat, pedig szerintük „sikeres oktatáspolitika nem létezhet az abban érintettek véleményének és konstruktív kritikájának figyelmen kívül hagyásával” – írják a Facebookon közzétett felhívásukban.

Facebook/Diákparlament

Úgy látják, a kormány és Orbán Viktor is személyesen elfordult a magyar diákság ügyétől és egy igazságosabb, demokratikusabb és modern oktatási rendszer kialakításától.

„Bízunk benne, hogy a miniszterelnök-jelöltek a magyar diáksághoz hasonlóan közös jövőnk, az ország jövőjének alapköveként tekintenek az oktatás kérdésére, és ezáltal kivétel nélkül, mindannyian elfogadják tiszteletteljes meghívásunkat” – fejtik ki a bejegyzésben.

A Jobbik egyébként már hétfőn beszélgetést kezdeményezett a diákság képviselőivel, így Vona várhatóan részt vesz majd a vitán. Lehet ezen felhívás is süket fülekre talál majd a kormánypárt elnökénél, ugyanis a diákok által kihirdetett 12+1 ponttal kapcsolatban, melyben megfogalmazzák mit kíván a magyar diákság, Lázár János közvetetten azt a benyomást keltette, hogy nevetségesnek tartja. Emellett Orbán Viktor sem jelzett vissza a február 7-i határidőig.

Mivel valószínűleg nem számíthatnak Orbán részvételére, a magyar emberekhez fordulnak: február 23-ára demonstrációt hirdettek meg, melyen pártállástól függetlenül mindenkit várnak. Az eseményre a közösségi médiában eddig 2400-an jelezték részvételi szándékukat.