Hamvas Béla az életével is tanított

Hamvas Béla az életével is tanított

1897. március 23-án született Hamvas Béla. Hogy miként lehet meghatározni ezt a rendkívül széles műveltségű embert? Elég annyit mondani róla, hogy író, filozófus és könyvtáros? Érthetőbbé teszi életművét, ha kiegészítjük írói minőségét annyival, hogy halála után Kossuth-díjjal ismerték el munkásságát?

Talán mindettől feledhetővé válik, hogy kényszernyugdíjazták, nem engedték publikálni, hogy B-listázták, hogy a Lukács Györggyel folytatott vitáját követően tulajdonképpen minden szálat elvágtak előtte, ami a szellemi életbe történő beágyazódását jelentette volna? Nyilván sokan keresték már Hamvas műveinek olvasása közben ezekre a kérdésekre a választ.

Vajon csak a szocialista országok sajátja volt, hogy még életükben elnémítottak, töröltek, indexre tettek, felejtésre ítéltek egyébként zseniális írókat, művészeket? Sajnos lehetséges, hogy e kérdésre "igen" a válasz. Hamvas Bélát mégis ez a közép-európai valóság tette és emelte igazán nagy szellemi magaslatokba.

Talán mindennek következménye, hogy Hamvas az életével is tanított. Az az életút, ami az evangélikus lelkész-tanár édesapa és családszerető édesanya összetartó, bensőséges kapcsolatának köszönhetően meghitt gyermekkort biztosított, majd a testileg és lelkileg is emberpróbáló katonáskodás, aztán a budapesti egyetemi éveket követő univerzális szellemi töltekezés és karrier a szentendrei magányos kertész évein keresztül a raktáros életig vezetett, telve volt hatalmas magasságokkal és mély szakadékokat jelentő fájdalmakkal. A magyar Hüperionban írja Hamvas Béla:

„Az ember csak közösségben élhet boldogan, de csak a magányban lehet isten.”

Mindezt a rendkívül széles látókörű író is megtapasztalta. Hamvas Béla születésnapja alkalmat teremt arra, hogy egy kicsit újra gondolkodjunk, olvassunk róla és tőle. A nemrégiben megjelent A valóságban felébredni - Egy életút állomásai fotókban, írásokban, filmben elbeszélve című kötet segít tovább árnyalni, jobban megérteni, átérezni az író életművét. A kötethez mellékelt DVD-n a Nevezetes névtelen című fikciós dokumentumfilm teljesebb rálátást ad a magánember és az író életútjára is. Mindezeket olvasva és látva még több és nagyobb jelentéssel telítődik a Hamvas-életmű, és jobban megértjük A magyar Hüperion-ból a dokumentumfilmben is idézett mondatot:

„Én vagyok az, aki megcsináltam a lehetetlent.”

(A cikk első változata 2017. 03. 23-án jelent meg.)